Senatorii au dat astăzi votul final în problema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Proiectul de lege privind desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost adoptat de Camera Deputaților chiar săptămâna trecută în procedură de urgență, cu majoritate de voturi, în ciuda criticilor. Astfel, la acel moment, 205 dintre deputați au fost pentru, 90 – contra, iar unul s-a abținut.

Astăzi, în Senat, tot în procedură de urgență, Legea 99/2022 – proiectul de lege depus de actuala coaliție de guvernământ, a primit raport de admitere și a fost adoptată, cu 86 de voturi pentru, 37 – împotrivă, și o abținere.

Tot astăzi, senatorii au votat și în ceea ce privește raportul de respingere a Legii 76/29.03.2021, adică Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, depus de fostul ministru al Justiției Stelian Ion. Rezultatul a fost 98 de voturi pentru, 25 – împotrivă, și o abținere.

Votul de astăzi din Senat a fost criticat de parlamentarii USR, care de altfel au atras atenția de mai multe ori că SIIJ nu „dispare”, și că de fapt această structură rămâne funcțională ca o modalitate de presiune asupra magistraților. De altfel, imediat după vot, USR a reafirmat că va merge la Curtea Constituțională pentru a mai cere o opinie.

Nici războiul nu le oprește planul de distrugere a justiției.
Astăzi, la Senat, PSD-PNL-UDMR au dat votul final pentru proiectul de reînființare a Secției Speciale, gândit de Cătălin Predoiu.

Momentul ales pentru a-și impune planul de înființare a unei Secții Speciale mai puternice, cu excluderea DNA din anchetarea magistraților, arată o disperare a coaliției PSD-PNL care amintește de Liviu Dragnea și Florin Iordache.

Astăzi, întreaga comunitate internațională democratică este interesată de sprijinirea Ucrainei în lupta cu dictatorul nebun Putin. PSD-PNL sunt interesați de distrugerea justiției.
USR va ataca la CCR proiectul de lege al Guvernului care reînființează, de fapt, SIIJ
”, se arată într-un comunicat de presă.

Articolul precedentComisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, susține că este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen
Articolul următorUcraina se pregătește să adere la Uniunea Europeană. Moment istoric pentru blocul comunitar