Suspiciuni de fraudă la alegerile de la Colegiul Medicilor Stomatologi din Bucureşti. Responsabilii comisiei electorale au făcut tot posibilul să-i împiedice pe observatorii acreditați să asiste la numărarea voturilor. Mai mult, atunci când au solicitat în scris să asiste la numărătoarea voturilor, observatorii au fost amenințați de oficialii secției condusă de Silviu Petre Stoicescu că vor fi dați afară cu jandarmii.
A ieșit scandal la alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi București (CMSB), care s-au desfășurat sâmbătă, la sfârșitul săptămânii trecute. Președintele Comisiei electorale a Colegiului, Dr. Silviu Petre Stoicescu, încălcând orice limită a transparenței, i-a tratat pe observatorii acreditați ca pe „musafiri nepoftiți”. Și chiar i-a poftit afară, împiedicându-i să asiste la numărarea voturilor.
Atitudinea lui Stoicescu, unul dintre „dinozaurii” de la CMSB, aflat în funcții de conducere de prea mulți ani, a trezit suspiciuni legitime de tentativă de fraudă.
Scandalul a ajuns și la urechile ministrului Sănătății, dar este de așteptat ca problema să fie rezolvată de conducerea Colegiului.
Observatorii acreditați amenințați cu jandarmii de conducerea secției de votare
Inițial, patru dintre observatorii acreditați au solicitat verbal să asiste la numărarea voturilor, dar în urma refuzului categoric al președintelui Comisiei electorale, aceștia au vrut să depună o sesizare scrisă. Cu aceeași atitudine arbitrară, Silviu Petre Stoicescu a refuzat să înregistreze documentul, sub falsul pretext că nu ar intra în atribuțiile sale.
Stoicescu a chemat-o, atunci, pe avocată, reprezentantul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, ca să-i „convingă” pe observatori să renunțe la solicitare. Era de așteptat ca avocata să apeleze la argumente juridice, dar nu a fost doar atât! Cu aceeași atitudine arogantă, aceasta a spus că ei (fără să precizeze la cine se referă) au hotărât (în baza cărei prevederi legale?) ca observatorii să nu participe la numărarea voturilor.
Fapt extrem de grav, avocata i-a amenințat pe observatori, în repetate rânduri, că dacă la finalul votării nu vor părăsi sala, îi va da afară cu jandarmii.
De același tratament a avut parte și un medic candidat, Nicolae Cazacu, care a vrut să depună o sesizare similară, pentru eliminarea oricăror suspiciuni de fraudă. Silviu Petre Stoicescu a refuzat să înregistreze cererea, iar aceeași avocată l-a amenințat cu evacuarea cu jandarmii.
Sesizarea observatorilor, neînregistrată și nesoluționată
În jurul orei 17.00, secretarul comisiei i-a informat pe observatori că a anunțat telefonic Comisia Centrală, fără însă să transmită mai departe solicitarea scrisă a acestora, pentru a primi număr de înregistrare, astfel că sesizarea a rămas neînregistrată și nesoluționată.
Observatorii au apelat atunci și la președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prof. Ecaterina Ionescu: Aceasta a refuzat însă să se implice, motivând că este candidat la respectivele alegeri și ar fi în conflict de interese.Așteptăm acum ca președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din România să îngroape aceste erori impardonabile comise de Silviu Stoicescu și de echipa sa.
O reacție a venit din partea președintelui Comisiei Electorale Centrale a Colegiului Medicilor Stomatologi, Ștefan Vasile Mărgărit. Legea NU interzice prezența observatorilor la numărarea voturilor, așa că Mărgărit a dat un răspuns “în coadă de pește”, pentru a nu putea fi acuzat de abuz: „Cu privire la operațiunile la care pot asista observatorii acreditați, raportat la art. 51 din Regulamentul electoral, acestea se rezumă la observarea procesului de votare”.
Președintele Silviu Petre Stoicescu, ca la el acasă: „Nu mai aveți niciun drept aici!”
La ora 18.00, când procesul de votare s-a încheiat, Silviu Petre Stoicescu i-a somat pe observatori să părăsească sala: „Nu mai aveți niciun drept aici!”.
Observatorii nu s-au lăsat intimidați și i-au cerut președintelui un răspuns în scris la sesizarea depusă sau un document oficial care să susțină că le este interzis să fie prezenți la numărarea voturilor.
Stoicescu a refuzat și, mai mult, a încercat să-i convingă pe jandarmii care asigurau paza că observatorii vor să împiedice desfăşurarea procesului electoral – faptă deosebit de gravă, incriminată de Codul Penal.
După ce i-au ascultat pe observatori, oamenii legii și-au dat seama că nu e nici vorbă de așa ceva și s-au retras.
Deși procesul de votare se încheiase de mai bine de o jumătate de oră, urnele nu fuseseră sigilate. Operațiunea a fost făcută abia la solicitarea observatorilor.
Cine este Eugen de la ORDA?
La un moment dat, președintele Comisiei electorale a încercat să-i convingă pe observatori că prezența lor la numărarea voturilor ar contraveni prevederilor regulamentului Colegiului printr-un mijloc absolut jenant, care nu cadrează cu funcția sa. Stoicescu l-a sunat, a spus el, pe un fost angajat al ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), de profesie jurist, „care știe foarte bine legea”, de parcă s-ar fi pus în discuție încălcarea Legii copyright-ului.
Stoicescu l-a pus pe speaker pe „Eugen” (persoana apelată) pentru a le explica observatorilor că trebuie să părăsească urgent sala.
Atunci când observatorii l-au întrebat pe președinte în ce calitate vorbește „Eugen” și de ce se întârzie un răspuns oficial, președintele Stoicescu a încheiat apelul.
Parchetul și Poliția au refuzat să se bage
În urma refuzului președintelui de a le permite să participe la numărarea voturilor, observatorii au apelat telefonic Parchetul Sectorului 5, sesizând abuzul. Au fost însă sfătuiți să apeleze numărul de urgență 112, urmând a fi redirecționați către secția de poliție de sector.
Într-adevăr, operatorul 112 a trimis la fața locului un echipaj de poliție. Observatorii le-au explicat agenților că au serioase suspiciuni privind o posibilă fraudă, în urma refuzului președintelui Comisiei de a le permite să asiste la numărătoarea voturilor. Și în prezența polițiștilor, președintele a refuzat să permită accesul observatorilor, dar și să semneze un document în acest sens. Depășiți de situație, polițiștii au plecat fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare.
În jurul orei 20.00, după ce au epuizat toate căile legale pentru a-i determina pe oficialii CMSB să respecte legea, observatorii au părăsit secția de votare, pentru a nu afecta procesul de numărare a voturilor.
Mai mulți medici nemulțumiți de abuzurile Comisiei electorale au transmis live pe Facebook momentul în care observatorii au fost forțați să plece.
Stoicescu, eliminat din Comisie pentru „partipriuri” cu candidații
Silviu Petre Stoicescu a mai fost acuzat de probleme cu fraude la alegeri. Astfel, rezultatele alegerilor organizate la Colegiul Medicilor Dentişti Bucureşti pentru mandatul 2011-2015 au fost invalidate de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizaţiei, pentru fraudare. De asemenea, au fost invalidaţi şi membrii Comisiei Electorale de la Bucureşti.
Concret, la renumărarea voturilor de către CEC, s-au constatat diferenţe semnificative între voturile reale şi cele consemnate şi validate de Comisia Electorală a CMSB. De asemenea, s-au constatat deficienţe în modul de redactare a procesului-verbal de validare a alegerilor, întocmit de Comisia electorală a CMDB, din care nu reieșea numărul real de buletine de vot valide.