bancomat distrus
Foto: Facebook

Scandal în Poliția Municipiului Iași, după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea unor agenți de poliție. Potrivit procurorilor anticorupție, oamenii legii au căzut la o înțelegere cu administratorul unui restaurant din Iași, cărora i-au făcut diverse favoruri încă din vara anului trecut, în schimbul unor sume de bani și a unor produse alimentare. Pe rând, în „afacere” au fost introduse și alte persoane, ajungându-se ca procurorii să scoată în evidență comiterea a zeci de fapte de luare și dare de mită. Potrivit DNA, azi vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă patru persoane, inclusiv doi dintre agenții de poliție implicați – Nicolae Robert Barabaș și Felix Nelu Crenganiș.

Primul dintre aceștia este agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, fiind cercetat pentru 25 de fapte de luare de mită, în timp ce al doilea este agent de poliție în cadrul Serviciului permise și înmatriculări Iași – patru acte de luare de mită în formă continuată și două infracțiuni de trafic de influență. În ceea ce privește persoanele fizice propuse spre arestare, procurorii DNA spun că este vorba despre directorul unui restaurant din Iași – 47 de fapte de dare de mită și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale), precum și un alt inculpat, acuzat de 16 acte de complicitate la dare de mită continuată.

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile începând cu data de 26 august 2020 față de inculpații:
LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale),
ZABORILĂ VIOREL, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.
În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.
De asemenea, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.
La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor polițiști rutieri din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul serviciului permise și înmatriculări vehicule Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare.
Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane”, se arată în comunicatul oficial.

Articolul precedentRafinăria Astra, căpușată de firme-fantomă: șase ani de insolvență, datorii de 10 milioane euro
Articolul următorCristian Bulfon nu rezonează cu Clotilde Armand, așa că vrea să candideze independent