Expertul în asigurări Cristian Constantinescu, fost președinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), a criticat joi în termeni duri modul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de Mişu Negriţoiu, a procedat în cazul în cazul Astra Asigurări. El a declarat că decizia ASF este tardivă pentru că autorizația de funcționare ar fi trebuit retrasă la finalul lui 2013, când societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1.
Potrivit legii, asiguratorii trebuie să aibă o marjă de solvabilitate supraunitară. „Decizia ASF este tardivă. Trebuia luată de foarte mult timp. De asemenea, de foarte mult timp trebuia să i se interzică activitatea normală acestei societăți, pentru că lucra în afara legii, neavând marja de solvabilitate și de lichiditate potrivit legii. Nu știu pe baza cărei legi a funcționat această societate. Potrivit raportărilor oficiale ale societății, care erau oricum incorecte, în vară s-au împlinit doi ani de când societatea nu avea marja de solvabilitate adecvată. Situația societății astăzi, când i s-a declarat falimentul, e mai rea decât în momentul în care a fost preluată în administrare specială’, a declarat Constantinescu pentru Agerpres.
El a adăugat că, la sfârșitul anului 2013, societatea raportase o marjă de solvabilitate subunitară. „Raportările erau total greșite, primele erau umflate. Astra avea un obicei: emitea polițe fără acordul clientului și, odată emisă polița, prima era subscrisă. Clientul primea oferta, o punea în coșul de gunoi, dar prima rămânea acolo…. Erau câteva sute de milioane, ca volum de prime în această situație. Această situație fusese constatată de ASF în urma controalelor”, a adăugat fostul președinte al UNSAR.
În ceea ce privește despăgubirile, Cristian Constantinescu susține că Astra are activ net negativ, motiv pentru care Fondul de Garantare a Asiguraților va fi afectat în proporție de 70-80%: „Astra are un activ net negativ… Nu are rezerve. Se vor vinde probabil sedii… În opinia mea, Fondul va fi foarte serios afectat, în proporție de 70-80%”.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat miercuri intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, care se află în administrare specială, și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei. Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat că impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de 700 milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraților are aproape un un miliard de lei.

Articolul precedentAdamescu a oprit procedura de majorare a capitalului social la Astra Asigurări.
Articolul următorKlaus Iohannis aruncă bomba: Mohammad Munaf a fost adus în ţară şi va merge la închisoare.