Groapa gunoi Vidra EcoSud - Foto zin.ro

Dar Eco Sud SA are probabil și cel mai ”bun” și agresiv management. Sunt atenți la fiecare ”mișcare din piață”, sunt la curent cu toate licitațiile, pe majoritatea le contestă, și-au creat o rețea de ONG-uri care atunci când este nevoie ies în stradă. Toată această desfășurare de forțe face ca Eco Sud să controleze zona București-Ilfov.

ONG-urile, ”coada de topor” a Eco Sud

Cum într-o asemenea afacere – aproximativ 40 de milioane de euro pentru 2022 – trebuie să ai și susținerea socială, în timp, Eco Sud și-a creat o ”rețea” de ONG-uri pe care le trimite în teren atunci când este necesar. Valentin Basarabeanu este unul dintre cei mai vocali ong-iști care, cu mult tact și pricepere, susține (în final) interesele Eco Sud.

Valentin Basarabeanu a fost director angajat al Eco Sud SA București, iar în ultimii ani a făcut o tranziție surprinzătoare către activitatea de activist de mediu. A înființat mai multe ONG-uri pentru protecția mediului și a organizat proteste în cadrul cărora a criticat vehement modul haotic în care sunt gestionate deșeurile.

La prima vedere, misiunea sa pare nobilă, similară cu cea a unui adevărat apărător al mediului înconjurător, însă discrepanțele apar când observăm că mesajul lui Basarabeanu a evoluat de la simple preocupări legate de sănătatea oamenilor afectați de poluare, la atacuri dure asupra unor companii specifice.

În mod imperativ, solicită stoparea activităților acestor societăți, acuzându-le că, sub pretextul activităților de sortare a deșeurilor, desfășoară ilegal activități de depozitare a deșeurilor municipale provenite din București.

Întrucât Valentin Basarabeanu are legături anterioare cu Eco Sud SA, care administrează depozitul de gunoi de la Vidra, declarațiile sale ridică mari suspiciuni cu privire la o posibilă motivație financiară ascunsă.

Valentin Basarabeanu și activitatea sa ca activist de mediu rămân subiect de interes public și cer o examinare atentă a acțiunilor și a implicațiilor acestora. Pentru a menține credibilitatea și transparența mișcării pentru protecția mediului, este esențial ca actorii implicați să fie sinceri și consecvenți în lupta pentru o planetă mai sănătoasă și mai curată, dedicați acestor principii, și nu marionete ale unor societăți comerciale.

In anul 2021, într-o ședință a CJ Giurgiu, Basarabeanu striga că: ”Sunt managerul depozitului. Deci, la ora actuală Eco Sud este cel mai mare operator din România și în curând va fi cel mai mare operator din Balcani. Nu există nici măcar o amendă luată de Eco Sud și o știți foarte bine. Ați săpat și dumneavoastră și doamna Jipa în depozit timp de o lună jumătate, zi de zi, doar ca să găsiți ceva să reziliați”.

Din cunoștințele noastre, în prezent, Basarabeanu are legături directe cu ”Asociatia Aer curat bun de respirat”, ”Asociatia Cetățeni Ulmeni”, ”Asociația pentru monitorizare prospecție mediu și ecologie – APMPME

Depozitul de gunoi de la Vidra – un simbol al poluării și corupției instituționale

Aproape orice licitație este contestată de către Eco Sud. Calculul, de multe ori este unul simplu – fiecare zi în care în groapa de gunoi intră deșeurile, este o zi bună pentru Eco Sud. Iar ziua cea mai bună este când cantitatea depozitată este egală cu cea colectată. În atare situație este de înțeles de ce Eco Sud are o armată de oameni bine instruiți care știu foarte bine legea, și știu exact ce să conteste.

Tot acest tablou este completat de lipsa oricărui interes al Primăriei Generale de a asigura instalații de eliminare a deșeurilor. Un proiect care să asigure eliminarea deșeurilor, dar nu prin depozitare nu a existat nici măcar ca idee de intenție a Primăriei Generale.

A fost la un moment dat o discuție în vremea în care primar general era Gabriela Firea, însă, din lipsa dovezilor, vom spune că proiectul a rămas într-un sertar bine încuiat iar Nicușor Dan, evident, nu știe unde este cheia, și, evident, este ilegal să spargi lacătul.

Consecințele acestor fapte rămân în continuare haosul care a pus stăpânire pe piața deșeurilor, prețul cu care noi toți plătim impotența autorităților, iar cel mai important, unii dintre noi respirăm aer poluat ori, cine știe, folosim apă în amestec cu levigat.

Atât deșeurile colectate în amestec, cât și cele colectate selectiv ajung să fie aruncate la groapa de gunoi, din cauza contestațiilor depuse de Eco Sud. Societatea Eco Sud, prin contestațiile sale persistente, pare să fie o piedică în calea unor inițiative (firave) ale autorităților, mai ecologice și mai eficiente în gestionarea deșeurilor.

Legea interzice depozitarea deșeurilor netratate. Autoritățile locale pierd sute de milioane de lei

Sunt zone în care se colectează separat însă valorificarea lor nu se face din cauza nesortării iar acestea ajung la groapa de gunoi.

Astfel, autoritatile publice locale – primariile de sector – pierd sume amețitoare din nevalorificarea deșeurilor reciclabile, aproximativ 105.000 de tone pe an, înmulțit cu 700 de lei pe tonă = 73.500.000 de lei. Pierderi ale autorităților publice locale – primăriile de sector – din nevalorificarea trasabilității care nu se încasează, aproximativ 800.000 de lei.

Amenzi din nedevierea de la depozitare a deșeurilor valorificabile reciclabile – 50 de lei/tonă, inmulțit cu aproximativ 40% din total deșeuri, adică aproximativ 14.000.000 de lei.

Plăți suplimentare pentru netratarea părții biodegradabile din deșeuri, aproximativ 16.000.000 de lei.

O sumară analiză arată că posibila pagubă în detrimentul Primăriilor de sector ajunge la aproximativ 180.000.000 de lei, asta fără să luăm în calcul posibilele amenzi care vor veni de la Comisia Europeană ori posibilele daune viitoare pentru poluarea mediului.

VIAClaudiu ADAMESCU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentGabriel Oprea, achitare definitivă în dosarul morții polițistului Gigină
Articolul următorConsilier general al Capitalei: „O bătaie de joc. Proiectul Prelungirea Ghencea se împotmolește din nou”