Alexandru Rafila (captură video)

Deputatul PSD Alexandru Rafila vorbește din nou despre posibilitatea ca, în următoarele luni, să crească numărul persoanelor care se vor îmbolnăvi cu Covid-19.

Rafila, dată fiind experiența sa ca reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, consideră că un nou val de îmbolnăviri este mai mult decât posibil, dată fiind această relaxare de vacanță în mai toate țările, dar și amenințarea tuplinii Delta, care este mult mai contagioasă ca restul mutațiilor suferite până acum de coronavirus.

Cu toate acestea, Rafila consideră că nimeni nu poate anticipa ce va fi peste câteva luni, însă avertizează că cei care sunt mai expuși sunt, firește, cei nevaccinați.

Nu putem să anticipăm cu mare exactitate ce se va întâmpla în România. (…) La ce mă uit, iar acestea sunt lucruri care sunt concrete, mă uit la faptul că numărul de reproducere al acestei infecţii este supraunitar şi este supraunitar de două săptămâni.

Asta îmi arată că o persoană infectată îmbolnăveşte mai mult de o persoană şi mai observăm ceva, că numărul de cazuri înregistrate săptămânal s-a dublat în ultimele două săptămâni. Dacă acest procent va continua şi se va accelera, ceea ce este posibil, mai ales ţinând cont de două elemente, de mobilitatea populaţiei în această perioadă şi prezenţa tulpinii Delta, atunci singur că putem să ne gândim că în luna septembrie pot apărea nişte mii de cazuri.

Acum, că discutăm de o mie, două mii sau patru mii de cazuri, este greu de stabilit, mai ales că aceste variaţii săptămânale, câteodată, sunt foarte mari. (…) Aceste cazuri pot să apară, preponderent, la populaţia nevaccinată, în mod evident. Sigur, sunt şi persoane vaccinate care fac infecţia, dar nu fac complicaţii şi decesul este evitat”, a opinat deputatul social democrat, citat de Știri pe Surse.

Alexandru Rafila a vorbit, potrivit aceleiași surse, și despre eșecul campaniei de vaccinare, care este în strânsă legătură cu posibilitatea creșterii numărului de îmbolnăviri. Mai ales în ceea ce îi privește pe cei care au și alte boli asociate și riscă să facă o formă care să necesitate spitalizare.

În România, avem o acoperire vaccinală de circa 30 la sută, faţă de o medie la nivelul Uniunii Europene undeva între 55 şi 60 la sută. Asta arată că în România, dacă vă apărea un număr mai mare de cazuri în perioada următoare, ele vor afecta preponderent această populaţie nevaccinată care este majoritară, 70 la sută. Din rândul acestui procent de populaţie, se vor selecta cazuri care necesită spitalizare care pot duce la complicaţii sau deces. Dacă populaţia vaccinată este într-o proporţie mult mai mare, şi proporţia cazurilor grave şi a deceselor este mai mică.

Insuccesul Guvernului în a convinge populaţia, e vorba de lipsa unei campanii serioase şi profesioniste de informare, de convingere prin informare, nu măsuri coercitive. Nu a existat în ultimele luni, iar lucrul acesta a dus la acest decalaj evident în care România a reuşit să vaccineze doar jumătate din cei care au fost vaccinaţi în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană”, a mai spus Rafila.

Articolul precedentRaluca Turcan se apără după ce l-a felicitat pe baronul von Brukenthal
Articolul următor„ România Educată”. Asistenți medicali fără Bacalaureat și profesori care iau nota 1 la examenul de titularizare