Ieri, premierul PSD Marcel Ciolacu a participat la ceremonia dedicată Zilei românilor de pretutindeni, în contextul în care în perioada 24 – 26 mai s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Aici-Acolo”, cu prilejul acestui eveniment.
Iar în discursul susținut de premierul Ciolacu și adresat în mare parte românilor care au ales calea străinătății, acesta a punctat că „plecarea românilor peste granițe este principalul eșec al clasei politice românești de după Revoluție”.
„Ca exponent vremelnic al acestei clase politice, dar – în primul rând – ca om, vă rog să îmi permiteți să vă cer scuze pentru că n-am putut mai mult și mai bine. Vă cer iertare pentru că n-am fost în stare să vă ținem acasă!”, a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul și-a făcut un fel de „mea culpa” pentru modul în care este tratată situația diasporei, punctând că „de 30 de ani ne-am obişnuit să sărbătorim eşecul”, dar, în opinia sa, „fiecare trecere definitivă peste graniţă este un eşec pentru această ţară, nu o sărbătoare”.
„Sunt conştient că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi decişi să rămâneţi definitiv peste hotare. De aceea, în toate întâlnirile pe care le am cu liderii europeni de aproape un an de când sunt prim-ministru, am încercat să obţin ceva pentru românii din afara graniţelor. (…)
Știţi foarte bine calvarul pe care trebuie să îl înduraţi, an de an, la graniţe, când vreţi să vă întoarceţi acasă de sărbători. Eu consider că aceasta este o umilinţă, iar românii nu au niciun motiv pentru care să fie umiliţi şi să nu primească ce li se cuvine. (…)
Este dureros când văd că media de vârstă a comunităţii româneşti în Italia, Spania sau Anglia este de 31 – 32 de ani. Nu există formule magice. Singura cale pentru a ne ţine copiii în ţară este să continuăm să creştem salariile, să îmbunătăţim serviciile publice, să dezvoltăm infrastructura. Pe scurt, să creştem nivelul de trai! (…)
Doar având condiţii ca afară, românii nu vor mai pleca! Doar aşa, cei care tânjesc să se întoarcă vor reveni la familiile care îi aşteaptă. (…) Sunt perfect conştient că sunt doar câţiva paşi făcuţi înainte, că mai sunt atât de multe de făcut! Dar România de astăzi este total schimbată faţă de România de acum 10 ani! (…)
Indiferent de locul unde vă aflaţi, indiferent de planurile pe care le aveţi de a vă reîntoarce sau nu acasă, un lucru este cert: fără tradiţiile româneşti, fără valorile şi obiceiurile româneşti, nu am fi putut vorbi astăzi de românii de pretutindeni. Vă mulţumesc pentru tăria de care aţi dat dovadă. (…)
Ştiu că nu vă este uşor, mai ales la început. Că, de multe ori, atunci când eşti singur, departe de familie, printre străini, Dumnezeu este unicul sprijin. Într-adevăr, Biserica, prin preoţii săi, prin munca extraordinară pe care aceştia o fac, ţin comunitatea unită.
Ştiu că, în afară de familie, copiii români născuţi în diaspora au ocazia să audă limba română doar în bisericile româneşti. De aceea, mulţumesc Bisericii Ortodoxe Române pentru că de-a lungul timpului a fost şi va rămâne liantul care păstrează vie, oriunde în lume, identitatea noastră naţională, respectul faţă de limba, cultura şi credinţele noastre. La mulţi ani, dragi români!”, au fost câteva dintre declarațiile lui Ciolacu.