Foto: Facebook/Codrii Iașilor
Foto: Facebook/Codrii Iașilor

Ieri, un inginer silvic a postat două fotografii cu urme pe pagina Codrii Iașilor, susținând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăț.

Conform investigațiilor făcute de reprezentanții Codrii Iașilor, respectivele fotografii au fost făcute în zona Focșasca, comuna Tăcuta, în partea de sud a pădurii.

Mai multe fotografii, demonstrând prezența ursului, au ajuns în spațiul media

Aceștia au precizat, într-un text publicat azi, 27 mai, pe contul de Facebook, că au analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulți specialiști se confirmă ca, foarte probabil, sunt urme de urs tânăr.

În special, cele cinci degete clar vizibile, și călcătura de plantigrad, cu „călcâi” impregnat, sunt semne distinctive.

Rămâne evident problema confirmării locației. Nu am reușit să obținem pozele orginale care, fiind făcute cu telefonul, ar da o confirmare adițională. Au apărut bineînțeles și suspiciuni în comentarii: Vrea sa intimideze lumea, nu-i plac oamenii cu camera foto care descoperim neregulile pe care le fac, tăind pădurea ilegal”, au declarat reprezentanții Codri Iașilor.

Reprezentanții au explicat că este complet plauzibil ca ursul să ajungă, accidental, în zona Codrilor Iașiului. Mai mult, zona de dealuri este un habitat natural al ursului, el fiind împins în zona de munte de activitatea umană cu secole în urmă.

De exemplu, un urs a fost filmat în județul Botoșani, anul trecut. A fost confirmat recent lângă Roman. De la Roman la Iași este continuitate de pădure, iar un animal ca ursul poate parcurge dinstanța respectivă în o noapte.

Dezinformarea din poze: Șansele ca o populație de urs să se stabilească în zona descrisă sunt foarte mici. Pădurea este una cu multă activitate, de la exploatări la activitatea recreativă

Chiar dacă s-ar stabili urs în zonă, în regiunile montane s-a conviețuit cu ursul dintotdeauna, și credem că putem învăța să conviețuim pașnic cu o populație mică de urs, dealtfel specie protejată și care poate fi gestionată cu măsuri preventive corecte (unde autoritățile au o răspundere!). Apoi pentru că mergem des la munte și întâlnim urme de urs, fără a avea probleme, faptul în sine nu e ceva excepțional, doar localizarea nouă”, au mai declarat membrii organizației.

Precauția și respectarea unor reguli simple sunt cele două aspecte care ne ajută să evităm ”o întâlnire” cu animalele sălbatice

Este motiv să nu mai ieșim la pădure? Deloc! Vom continua să ieșim și acest sfârșit de săptămână. Ca precauție, în zonele cu vizibilitate redusă puteți avea grijă să faceți zgomot (vorbitul puțin mai tare e mai mult decât suficient, și dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieșiți cu câine, țineți-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărțui și provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeți ursul, retrăgeți-vă încet cu fața spre animal. În special dacă sunteți aproape de o localitate, sunați la 112 după ce ați ajuns la o distanță respectabilă. Autoritățile din zonă pot lua câteva măsuri de precauție suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duși în pădure sau animale păscute liber în lizieră”, se mai arată în textul publicat pe contul de socializare.

Conviețuirea cu animalele sălbatice se face prin înțelepciune și respect

În textul publicat, reprezentanții au precizat că fi excepțională o confirmare din alte surse. Astfel, dacă o persoană găsește o urmă, o poate poza și evalua cu GPSMapsCamera.

După, o poate trimite persoanelor specializate.

Articolul precedentCulmea curajului: Un bărbat din Botoșani s-a dus cu o grenadă într-un bar
Articolul următorPreședintele PNL, în căutarea echipei câștigătoare: „Alegerile de astăzi sunt importante pentru noi”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time