Călin Popescu Tăriceanu trebuie să plătească 2.000 de lei, după ce, în luna aprilie, a scris câteva rânduri acide la adresa lui Klaus Iohannis, numindu-l la un moment dat „Führer”. Azi, Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a decis că liderul ALDE a sărit un pic calul.
„Afirmațiile domnului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, din data de 16.04.2020, comunicate prin pagina de socializare, în care a utilizat termenul de „Führer” la adresa Președintelui României reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Afirmațiile în speță sunt următoarele:
„Pe dl Iohannis l-au lasat nervii. Cred ca izolarea nu-i prieste nici domniei sale, cum nu ne prieste nici noua. Doar asa imi explic atacul furibund la toti cei care nu sunt de acord cu instructiunile de la Cotroceni. Astazi a revenit la impartirea politicienilor. Intre buni si rai. Aia buni pot sa munceasca pentru tara. Aia rai pot doar sa dea sfaturi si in schimbul acestor sfaturi ei se aleg cu niste dosare penale.
Cum sunt absolut convins ca ma numar printre politicienii rai, ii dau cateva sfaturi:
Sa o lase mai usor cu amenintarile ca nu e Fuhrer ci, inca, Presedintele Romaniei.
Sa nu mai ameninte Parlamentul pentru ca a mai facut-o Traian Basescu si nu s-a sfarsit bine pentru el.
Daca incepe cu anchetele, ii sugerez sa inceapa cu cei care, in stare de urgenta, continua sa defriseze padurile si sa lase bustenii in curtea unei intreprinderi care pare ca are radacini adanci la Cotroceni. Alte teme de anchete pot fi achizitiile facute de amicii politici ai PNL care aduc masti de protectie la pret de lingou de aur. Sau cum s-a reusit exportul de muncitori in Germania in plina stare de urgenta.
De fapt, ce l-a deranjat atat de tare in Hotararea de astazi a Parlamentului? In fond, masina de vot i-a aprobat prelungirea pe toata tara a starii de urgenta. Desi nu era cazul.
Cred ca l-a deranjat faptul ca dam putere Curtii de Conturi sa controleze felul in care s-au facut achizitiile publice pe timpul starii de urgenta. El spera ca totul o sa ramana ingropat si multele milioane de euro vor aparea in campania electorala.
Probabil ca l-a deranjat si faptul ca repunem ordinea fireasca in relatia dintre Guvern si Parlament, iar Dl Orban si ai lui vor trebui sa dea raportul in fata Parlamentului si a opiniei publice si nu in gradina de la Cotroceni.
Dar cred ca cel mai tare l-a enervat decizia pe care am luat-o de a pune capat incalcarii drepturilor si libertatilor romanilor, interzicand Guvernului sa suspende aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Iar daca tot a adus vorba despre inconstienta, dl Iohannis este chiar ultima persoana din Romania care poate deschide acest subiect. Pentru ca ne aducem aminte de cum ne spunea acum vreo luna si jumatate ca coronavirusul este doar o durere in gat si putina febra si il punea pe Citu sa fuga din fata Parlamentului.”
S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei față de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu. Hotărâre adoptată cu 7 voturi pentru, 1 împotrivă”, precizează CNCD.
Tot azi, CNCD a mai analizat și alte sesizări, printre care și una legată de afirmațiile unui deputat PMP. „Declarațiile domnului Marius Pașcan: „Gunoaie ce vor doar să fure, în loc să meargă în Ungaria lor”; „Să-ți intre bine în cap și ție și la toți ungurii, că sunteți și veți fi mereu venetici pe pământul românesc!…V-ați aciuat aici ucigând!” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Marius Pașcan. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).
Neștergerea unor comentarii rasiste de pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional față de UAT Constanța. Se recomandă reclamatului să șteargă respectivele comentarii, iar în viitor să șteargă astfel de comentarii dacă ele sunt sesizate. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).
Înlocuirea unei persoane din poziția de membru al comisiei al unei secții de votare pe motivul că a depășit vârsta de 60 de ani, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art. 10 lit. h) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional față de președintele de partid în cauză. Se recomandă reclamatului ca pe viitor să stabilească criterii nediscriminatorii la desemnarea membrilor comisiei de votare. Hotărâre adoptată cu 5 voturi pentru, 3 împotrivă”, a mai comunicat CNCD.