Omul de afaceri Cristian Burci, patronul Adevărul Holding, a fost ridicat de procurorii DIICOT în dimineaţa zilei de miercuri, fiind cercetat pentru evaziune fiscală în valoare de opt milioane de euro.
UPDATE Cristian Burci a fost reţinut pentru 24 de ore

După aproape nouă ore de audieri, Cristian Burci a fost reținut joi dimineaţă, în jurul orei 0,20, de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt și a fost dus în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Olt. În timp ce era condus de polițiști spre arestul IPJ Olt, Cristian Burci le-a spus jurnaliștilor că este nevinovat. Miercuri seara, în același dosar au mai fost reținute trei persoane, printre care și fostul director al SC Romvag SA Caracal Ion Dinoiu.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt l-au ridicat miercuri pe omul de afaceri Cristian Burci, într-un dosar în care se efectuează patru percheziţii, dintre care una la o redacţie de ziar (evident, Adevărul). 

Procurorii anchetează devalizarea producătorului de vagoane de marfă Romvag Caracal, care este deţinut în proporție de 70% de Cristian Burci. Procurorii îl acuză pe mogul că de evaziune fiscală de opt milioane de euro și de delapidare pentru că s-a folosit de mai multe firme pentru a ascunde proveniența unor sume de bani.
Cristian Burci a fost ridicat de procurori de acasă și l-au condus pentru a asista la percheziții la sediul redacției Adevărul, apoi urmează perchezițiile la două firme. Toți suspecții vor fi duși pentru audieri sediul DIICOT din Slatina.

În acest dosar sunt cercetaţi nouă suspecți, printre care se află patronul cotidianului Adevărul, Cristian Burci, și Denisa Turcu — fost administrator special la Adevărul Holding, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată și instigare la evaziune fiscală.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat faptul că membrii acestui grup de criminalitate organizată, prin activitatea desfășurată din anul 2006 până în prezent, au creat un prejudiciu SC Romvag SA Caracal prin abuz în serviciu și delapidare în valoare de 7.099.000 euro și 3.811.756 lei.
În aceeași perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și firme la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei.
În ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, grupul condus de Cristian Burci, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, a creat un prejudiciu statului român de 25.646.825 lei.

Articolul precedentDNA, în forţă în judeţul Mureş. Primarul Dorin Florea şi şeful Consiliului Judeţean, Ciprian Dobre, s-au ales cu dosare penale
Articolul următorTraian Băsescu a fost acuzat oficial de spălare de bani în dosarul lui Costel Căşuneanu