Chiar în ziua în care şi-a anunţat candidatura pentru al cincilea mandat, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a aflat că este urmărit penal pentru luare de mită de procurorii DNA într-un nou dosar de corupție. Şi președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, este urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani și alte infracţiuni săvârșite pe vremea când era prefect al județului.
Procurorii DNA au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Dorin Florea pentru luare de mită, Dan Aurel Florea, fiul primarului, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, precum și față de Mircea-Nicolae Musgociu, om de afaceri, pentru dare de mită și spălare de bani.
DNA susține că, la 30 iunie 2011, în baza expunerilor de motive ale primarului Dorin Florea, au fost emise nouă hotărâri ale Consiliului Local, având ca element comun realizarea proiectului „Prelungirea Căii Sighișoarei în două direcții”, proiect în care era direct interesat omul de afaceri Mircea Musgociu, în contextul efectuării unor schimburi de terenuri cu municipiul Târgu Mureș.
„Acest lucru a fost urmat, la 9 decembrie 2011, de încheierea între o firmă reprezentată de suspectul Musgociu și fiul primarului municipiului Târgu-Mureș a unui contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un apartament (suprafață utilă de 159,99 mp) situat în același oraș în schimbul sumei de 74.000 euro plus TVA. La 30 martie 2015, Dan Florea a vândut locuința respectivă, achiziționată la un preț subevaluat, contra sumei de 130.000 euro”, precizează procurorii.
Anchetatorii au constatat că, în cursul anului 2013, acționând în aceeași manieră, Dorin Florea a continuat să sprijine afacerile și interesele financiare ale lui Mircea Musgociu, referitoare la necesitatea achiziționării din proprietatea omului de afaceri a suprafeței de teren de 1.415,36 mp, situat în Târgu Mureș, zona Căii Sighișoarei (fosta Livadă Pomicolă Târgu Mureș).

După primar, urmează şeful Consiliului Judeţean

Ciprian Dobre

Tot miercuri s-a aflat că şi președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapte săvârșite în calitate de prefect al județului.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 30 noiembrie 2006 — 27 septembrie 2007, Consiliului Local Târgu Mureș a emis cinci hotărâri care vizau, în esență, concesiuni de terenuri, aprobarea prețului de achiziție a unui teren situat în municipiu, aprobarea unui studiu de fezabilitate, toate fiind aprobate pentru a sprijini interesele unui om de afaceri.
DNA susține că, în același context, la 23 aprilie 2008, Ciprian Dobre, în calitate de prefect al județului, care avea obligația de a verifica și, după caz, de a ataca hotărârile Consiliului Local neconforme prevederilor legale, a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 de lei, într-un cont personal deschis în mod expres pentru astfel de „încasări”.
„Din suma astfel încasată, suspectul a retras în numerar 23.389 lei, iar o tranșă de 40.000 lei a fost direcționată către o asociație care avea sediul la aceeași adresă unde funcționau firmele controlate de omul de afaceri. La 16 iunie 2009, suspectul Dobre a înserat în declarația de avere faptul că a primit suma de 120.000 lei cu titlu de ‘donație’, în condițiile în care acest aspect trebuia menționat într-un document similar întocmit anterior”, precizează procurorii.

Articolul precedentPlajele europene de 170 milioane de euro la Constanța. Nisipul e sublim, dar n-ai cale de acces
Articolul următorCristian Burci, reţinut de DIICOT pentru 24 de ore. Mogulul este acuzat de evaziune fiscală de opt milioane de euro la Romvag Caracal