Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Astăzi are loc congresul AUR.

Momentul în care partidul își va alege noua conducere.

Concurenții? Simion (secondat de Târziu și Lavric) versus Dănuț Aelenei.

Ați auzit de Dănuț până acum? Nici noi. Pe ceilalți trei, în schimb, îi cunoaștem foarte bine. Discurs radical, extremist, ultra-creștin, discriminatoriu.

N-am nicio emoție în legătură cu cine va câștiga. Cum să nu-l alegi pe mult prea vocalul Simion, în detrimentul unuia despre care nici nu știi foarte bine cum arată?

Dar nu despre cine va câștiga șefia AUR e vorba, ci despre următorul text.

MOȚIUNEA ROMÂNIA BOGATĂ: Creștină și Democrată din cadrul Congresului Alianței pentru Unirea Românilor din 27 martie 2022

Un text nici prea lung, nici prea scurt, care, ca de obicei, spune multe, fără să spună, de fapt, mare lucru. Sau care se fofilează de la partea cea mai importantă: cum se vor realiza mărețele obiective AUR?

Și eu pot să spun: vreau să redresez economia României. Să crească nivelul de trai și speranța de viață. Da, sună bine. Dar, fără soluții, sunt doar două propoziții frumoase și total inutile.

Cu toate acestea, sunt câteva puncte care mi-au atras atenția, și nu într-un mod plăcut.

”Cum lupta planetară se desfășoară astăzi între patrioți și globaliști, între popoare și cei fără Dumnezeu, AUR se așază hotărât în rândul apărătorilor popoarelor lor.”, zice textul moțiunii.

Asta după ce, acum câteva zile, Lavric declara: ”Acum totul e într-o sincopă din cauza războiului din Ucraina, totul depinde de cine va câștiga, Putin sau globaliștii.”

Mie această poziționare a AUR mi se pare direct rusofilă. Iar împărțirea societății, foarte evidentă: pro-Europa și liber la exprimare religioasă contra pro-Putin și religie cu de-a sila. Ce se va întâmpla cu prima categorie, dacă AUR își mărește armata? Mi-e frică să mă gândesc.

Următoarea idee cel puțin înfricoșătoare

”Partid eminamente conservator, AUR nu-și poate separa doctrina de valorile esențiale ale învățăturii CREȘTINE. Suntem creștini și avem credința că Dumnezeu e cu noi. Și cum în preceptele creștine viața este un dar al lui Dumnezeu, AUR susține natalitatea într-o țară în care deficitul demografic a atins cote apocaliptice.”

Deci susțin natalitatea, conform preceptelor creștine. Creștin-ortodoxe, bineînțeles, pentru că AUR nu prea înțelege că există foarte multe ramuri ale creștinismului.

De ce e înfricoșător? Pentru că ideile creștin-ortodoxe interzic contracepția și avortul. Despre alte orientări sexuale, nici măcar nu mai vorbim. Subtil, subliminal, AUR transmite că va face orice creștinește posibil pentru a crește natalitatea. Era un serial, Povestea slujitoarei, care arăta cam tot așa.

Ca să-mi întărească spusele, vine și următorul paragraf:

”A doua urgență națională este sănătatea. Națiunea este un organism a cărui sănătate depinde nu doar de o asistență medicală de vârf, de alimentație sănătoasă și de practicarea în masă a sportului, dar deopotrivă de o igienă morală făcută pe baza credinței creștine. Sănătatea trupului izvorăște din cea a sufletului și spiritului.”

Deci toată lumea trebuie să facă sport și să se roage. Ce viitor luminos!

Și nu, nu e tot

AUR vrea parteneriat cu Polonia. Polonia care a ars cărțile cu Harry Potter, pentru că erau sataniste. Aceeași Polonie în care femeile mor pe capete, pentru că avortul e interzis. Frumoasă perspectivă.

Mai vrea și unirea cu Republica Moldova. Ce vrea Republica Moldova, nu prea contează, pentru că dorințele de aur primează.

”Trăiască România Mare, creștină și democrată! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Nu, nu e slogan pașoptist, e finalul moțiunii AUR.

Pot înțelege și patriotismul, și dorința de a îmbunătăți lucrurile. Ce nu pot înțelege e ”binele” vârât pe gât, cu de-a sila. Și întoarcerea la niște idei vechi de cel puțin 100 de ani. Sincer, nu te oprește nimeni să-ți manifești credința. Să spui că vremurile în care femeile erau supuse bărbatului și nășteau la umbra căruței sunt vremurile de adevărată iubire de popor.

Dar lasă-i și pe ceilalți să respire. Că tot românesc e și proverbul ăla cu ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Din păcate, AUR ia din înțelepciunea și tradiția românească doar ce-i convine. Restul e can-can.

Articolul precedentAeronave Spartan C-27 ale Forţelor Aeriene Române intervin pentru stingerea incendiului uriaș din județul Buzău
Articolul următorMircea Geoană, avertisment după ce Rusia a amenințat din nou cu armele nucleare
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.