Ucraineanca
Ucraineanca. sursa foto: observatornews.ro

Mii de ucraineni s-au refugiat în România în timp ce zeci de voluntari îi întâmpină la punctele de trecere a frontierei cu ceai cald, pachete cu mâncare, transport şi cazare.

O nouă seară plină a fost la Vama din Sighetu Marmaţiei. Aici sute de refugiaţi din Ucraina au trecut vama doar cu câteva bagaje în mâini. Oamenii au izbucnit în lacrimi când şi-au adus aminte de cei dragi, rămaşi să-şi apere ţara.

„Părinţii mei sunt în Kiev. Tatăl meu vrea să lupte, mă gândesc constant la el. Familia noastră este acolo încercând să se ascundă sau să se lupte, să se pregătească. Este doar… război”, a povestit o refugiată.

„Au fost trei zile de stres, iar acum plângem pentru că toată lumea este foarte drăguţă aici şi oferă ajutor, tot ce este nevoie. Este foarte emoţionant”, a spus o refugiată.

Solidaritate impresionantă

O femeie a fost despărţită de copii şi de nepoţi. Ea a venit împreună cu soţul ei să îi lase pe copii în vamă, deoarece nu îşi poate părăsi casa şi tot ce a agonisit o viaţă.

„Noi ne întoarcem. Suntem bătrâni acum. Suntem bătrâni, nu suntem de mers în alte ţări. Ei sunt mai tineri, poate se duc”, a spus femeia.

Sute de voluntari din toate oraşele au mers la Sighet, cei mai mulți venind cu mașinile personale.

„Stau să văd, poate vin oamenii să-i duc la Cluj, la Sibiu. Am vorbit cu foarte multe persoane, le-am găsit şi loc de cazare. Acum stau şi aştept”, a spus Mihai Căban, voluntar.

Alţi voluntari au trecut graniţa şi le-au oferit mâncare oamenilor care stau în coloana interminabilă. Unii au ajuns în primul oraş ucrainean după Vama din Sighetu Marmaţiei, şi le-au împărţit alimente localnicilor.

Singurul local din zona vămii s-a transformat în adăpost pentru refugiaţii ucraineni.

„Autorităţile mi-au cerut să ţin localul non-stop, am suplimentat personal, am suplimentat stocuri, am suplimentat scaune, mese. Au stat peste noapte continuu mămici, copii”, a declarat Nuţu Cozar, proprietarul localului.

În doar trei zile de la declanșarea războiului, peste cinci mii de refugiaţi au trecut punctul de frontieră din Sighetu Marmaţiei. Imagini cutremurătoare de la intrarea în ţară au apărut în mediul online. Se poate vedea cum mulţimea care aşteaptă trecerea graniţei este păzită cu arma în mână de grănicerii ucraineni. Mame şi copii au trecut graniţa şi prin Vama Siret, sâmbătă noaptea. Refugiaţii vin cu speranţă pe pământ românesc, dar sufletul şi gândurile le rămân la cei dragi, de acasă.

O tânără în vârstă de 23 de ani din Kiev a născut în timpul bombardamentelor

Articolul precedentAvocatul poporului din Ucraina: “Ruşii distrug spitale, grădinițe și școli”
Articolul următorDeputatul Ana Loredana Predescu: Mulțumesc brașovenilor care au făcut donații pentru refugiații ucraineni