Instruită pe băncile „școlii politice” a lui Corneliu Vadim Tudor, Lia Olguța Vasilescu a început să-și lustruiască imaginea în 2007, când s-a desprins de PRM (sub egida căruia a prins primul mandat de deputat) și a migrat în PSD, partid din care face parte și astăzi și care i-a dat ocazia acesteia să-și desăvârșească CV-ul de bugetar, ba pe la Camera Deputaților, ba pe la Senat, ba pe la Primăria Municipiului Craiova, cu o haltă de 1 an și 11 luni, cât a ocupat funcția de Ministru al Muncii, în guvernările Grindeanu, Tudose și Dăncilă.
Înapoi la primărie, unde nu-i nici durere, nici întristare
Primul mandat de primar al Municipiului Craiova deținut de Lia Olguța Vasilescu, în perioada 2012-2016, avea să-i aducă acesteia notorietate și s-o scoată din anonimatul primarilor de municipiu. Iubită de unii, hulită în general de majoritate, Vasilescu s-a remarcat prin declarațiile scoase din tipare, mici răutăți la adresa anumitor oameni politici, însă și prin anchete DNA care au vizat-o pe aceasta.
Revenită la Primăria Craiova în 2020 (al treilea mandat de primar al Craiovei, câștigat cu 34,29%), aceasta a stârnit, din nou, controverse atunci când a intrat în conflict direct cu Prefectura Craiova care i-a refuzat „primăriței” dorința de a organiza un târg de Crăciun, în contextul pandemiei și al restricțiilor impuse.
Lia Olguța Vasilescu, în vizorul DNA, pentru luare de mită și spălare de bani
Dosarul „Fațada”
La sfârșitul primul mandat de primar al Craiovei, Vasilescu simțea, pentru prima oară efectele adverse ale celebrității. În 2016, procurorii DNA o trimiteau pe aceasta în judecată, în stare de libertate, pentru luare de mită, folosirea influenței în scopul obținerii de bani și alte foloase necuvenite, însă și pentru spălare de bani. În total, opt capete de acuzare. Potrivit surselor judiciare, Lia Olguța Vasilescu ar fi făcut lobby pentru ca mai mulți agenți comerciali să-i finanțeze campania electorală de la locale, din 2012.
Ulterior, în 2014, aceasta ar fi cerut și primit bani de la o serie de oameni de afaceri, în scopul intermedierii contractelor în parteneriat cu Primăria municipiului Craiova.
DNA sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, în urma presupuselor demersuri ale Liei Olguța Vasilescu de a-i decredibiliza pe cei care au denunțat-o în cadrul dosarului de corupție care o viza pe aceasta.
Pe baza aceluiași dosar, în martie 2016, Vasilescu era plasată în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, după 24 de ore petrecute în arestul poliției.
Deznodământul și autovictimizarea
La sfârșitul lunii trecute, primarul craiovean primea vestea potrivit căreia DNA i-a clasat dosarul, scria HashtagNews.ro.
În urma deciziei, aceasta scria pe pagina sa de Facebook: „3 ani am fost urmarită non-stop, cu aparatură, în birou, în casă. Aici nu e vorba despre mine, este vorba despre un sistem care mai poate face victime dacă i se permite. Eu sunt o femeie puternică, am trecut cu fruntea sus prin ce-am trecut. Dar e vorba despre niște metode care nu mai pot să continue. E adevarat că în ultima vreme s-au diluat mult aceste abuzuri, dar asta nu înseamna ca nu mai există sau că nu mai pot exista pe viitor”
„Am 40 de dosare penale”
În 2018, Vasilescu declara, potrivit Mediafax, că ar fi vizată de aproximativ 40 de dosare penale, adăugând, de asemenea, că nu există actual sau fost primar al vreunui municipiu care să nu ducă în cârcă minim patru dosare. De asemenea, aceasta făcea dezvăluiri cu privire la o serie de anchete DNA ce o vizează, în legătură cu semnarea unei ordonanțe de urgență prin care s-ar fi limitat creșterea pensiilor militare.
Cine e „doamna de fier” a Craiovei?
Lia Olguța Vasilescu și-a început viața de contribuabil imediat ce a absolvit Facultatea de Litere și Istorie din Craiova (specializarea română–italiană), când s-a angajat ca redactor la publicația locală craioveană „Cuvântul Libertății”. De la cârma secției de investigații a ziarului a fost promovată redactor șef al publicației, în 1999. Anul 2000 a reprezentat sfârșitul carierei sale de jurnalist și începutul carierei de politician.
Declarație de avere stufoasă
Din ultima declarație de avere, care poate fi consultată pe pagina oficială a Camerei Deputaților, aferentă mandatului 2016-2020, Vasilescu deține un teren de 364 metri pătrați, achiziționat în 2019 împreună cu actualul soț, Claudiu Manda. De asemenea, două imobile: primul de 290 metri pătrați, în România, al doilea de 76 metri pătrați, la Bruxelles, ambele achiziționate tot în 2019. În plus, remarcăm un teren cu casă, în comuna Vârvoru, în valoare totală de 20.000 lei. Pe numele lui Manda este trecut un autoturism Mercedes-Benz, achiziționat în 2017. În nume propriu, primarul Craiovei deține ceasuri și bijuterii în valoare totală de 66.000 lei și 15.500 de euro. Economiile familiei Vasilescu-Manda sunt strânse în șapte conturi active în euro și lei cu sume de patru cifre. Cât despre datorii, remarcăm un card de credit pe minus (91.976 lei), însă și două împrumuturi de 60.000 lei și 240.000 euro – toate acestea pe numele lui Claudiu Manda.
Declarații controversate
1. „Șef de lagăr de concentrare” – către Klaus Iohannis
În luna mai a anului trecut, Ziarul de Investigații scria despre amenda primită de Lia Olguța Vasilescu de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, în urma unei declarații controversate în care îl asemăna pe președintele Klaus Iohannis cu un „șef de lagăr de concentrare” destinat social democraților.
2. „Marș la coteț, potaie” – către Victor Ponta
Iar dacă această declarație ajungea să fie amendată de CNCD, multe altele treceau neobservate de autorități, făcând deliciu cititorilor… și cam atât. În urmă cu un an, Vasilescu intra în conflict cu Victor Ponta, căruia îi adresa cuvinte ca „Marș la coteț”, scria HashtagNews.ro.
3. „Trimitem un logoped să ajute la citit?” – către Ion Ștefan
De la loialitate la indiferență
Dacă înainte să intre la pușcărie, fostul lider PSD Liviu Dragnea se bucura de loialitatea și susținerea multor social democrați, inclusiv din partea Liei Olguța Vasilescu, după încarcerare, împreună cu mulți alții, și Vasilescu s-a lepădat de Dragnea, ca să se apropie de Marcel Ciolacu.
Mai mult decât atât, dacă înainte de încarcerarea lui Dragnea, Vasilescu îi promitea acestuia că, împreună cu Claudiu Manda, îl va năși pe acesta atunci când se va căsători cu Irina Tănase, și această promisiune avea să fie întoarsă din drum.
Relația Liei Olguța Vasilescu cu limbile străine
Tot la capitolul „deliciul presei” intră și discursurile acesteia în limba engleză, respectiv limba franceză, din Parlamentul European.
Discursul în limba engleza:
Discursul în limba franceză: