Sursa: Facebook

„Surprize” de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru marii retaileri care au magazine în cunoscutele stațiuni de pe Valea Prahovei.

Comandamentul de iarnă 2021, organizat de instituția de control a verificat, în zilele premergătoare Crăciunului, magazinele a 3 mari operatori economici, din Bușteni și Predeal, respectiv Penny, Profi și Carrefour.

Comandamentul a fost coordonat de președintele ANPC, Mihai Culeafă, și de directorul general ANPC, Paul Anghel, iar controalele nu s-au lăsat cu amintiri prea frumoase pentru retaileri.

Potrivit ANPC, au fost constatate abateri, astfel încât au fost aplicate patru amenzi contravenționale, în valoare de 53.000 lei, un avertisment, dar și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor – pentru măcelăria din magazinul Penny și pentru vitrinele asistate de la Profi. Totodată, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a peste 150 kg de produse alimentare, dar și oprirea temporară de la comercializare a peste 400 kg de produse alimentare până la remedierea deficiențelor.

Concret, comisarii ANPC au constatat că la unele raioane vitrinele frigorifice erau neigienizate, cu tăvi de prezentare a mărfii care conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse, iar unele ventilatoare ale vitrinelor frigorifice aveau depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecție a ventilatorului, urme de mucegai, și de rugină pe tăblia din partea superioara a vitrinei. În același timp, au fost găsite la vânzare legume – fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman, iar în unele situații s-a constatat că erau utilizate vitrine frigorifice la diverse raioane (zarzavat, congelate etc.) și spații de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafețe cu rugină, urme de insecte.

Deși unii operatori economici demonstrează că neglijența este încă întâlnită, considerăm că, prin monitorizarea permanantă și verificările atente, dar și prin consiliere și prevenție, veghem la respectarea legii și a drepturilor consumatorilor, pe care îi asigur încă o dată că au în noi un partener și, ca atare, un sprijin redutabil”, a transmis Mihai Culeafă, președintele ANPC, asigurând că verificările Comandamentului de iarnă vor continua zilele acestea, la nivelul întregii țări.

Articolul precedentOctavian Berceanu a fost nominalizat de Balkan Insight
Articolul următorMită de 1.000 de lei pentru o alcoolemie de 3,38 mg/l în aerul expirat