sursă foto: Salvati Copiii

Statul român face pași importanți în protejarea minorilor, victime ale abuzului sexual sau ale violenței domestice extreme. Organizația „Salvați Copiii România” a inițiat un program interinstituțional, pentru deschiderea unui centru prin care să le ofere sprijin. De asemenea, acesta va fi de ajutor și pentru anchetatori, cei care au sesizat, de mai multe ori, cât de greu le este să audieze victimele minore din cauza retrăirii traumelor.

Centrul va funcționa în București, Sectorul 6, iar spațiul este pus la dispoziție de Primărie. În cadrul acestuia, vor fi oferite servicii complexe, de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice extreme.

Se deschide primul centru pentru victimele minore ale abuzului sexual și ale violenței domestice extreme

Fie că este vorba despre realizarea actului de justiţie, despre prevenirea situaţiilor de abuz sau despre sprijinirea victimei, este esenţial ca toţi actorii implicaţi în procedurile care se declanşează ulterior dezvăluirii unui caz de abuz să urmărească protejarea interesului superior al copilului, inclusiv prin evitarea riscului de retraumatizare. Un astfel de obiectiv este dificil de atins în lipsa unei cooperări multidisciplinare. Aşadar, principalul merit al proiectului implementat de Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Sector 6 este acela de a crea un cadru care să faciliteze cooperarea dintre instituţiile responsabile de protecţia victimelor minore.”, a declarat Ioana Cătălina Cocoveică, procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 6, București.

România înregistrează cifre alarmante când vine vorba despre abuzul sexual al minorilor. În anul 2021 au fost raportate 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor(n.r. 173 de băieți și 1.176 de fete). Din păcate, condamnarea inculpaților pentru astfel de fapte nu înseamnă și soluționarea definitivă a unui caz de abuz sexual. Astfel, este nevoie de intervenția mai multor specialiști, nu doar de cea a anchetatorilor.

Primarul Sectorului 6 București, Ciprian Ciucu, susține că se va implica masiv, astfel încât centrul să fie finalizat.

Un astfel de centru e doar normal să existe, motiv pentru care pot să vă zic că noi intenționăm să continuăm finalizarea lui, indiferent că se adresează copiilor din sectorul 6, din București sau de oriunde din țară. Este important și este despre umanitate până la urmă”, a menționat edilul Sectorului 6 București.

Proiectul este derulat de Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta este implementat în perioada martie 2022-august 2023. Scopul acestuia este de a facilita implementarea coerentă în România a modelului inovator Barnahus de cooperare instituțională și abordare multidisciplinară pentru protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței în vederea prevenirii re-traumatizării copiilor victime ale abuzului sexual și violenței domestice extreme.

Articolul precedentDe ce ne blochează Olanda accesul în Schengen? Printre altele, pentru că România n-a plătit daunele din cazul „Rostock”, dar și pentru povestea corvetelor
Articolul următorAvocatul Poporului verifică condițiile de cazare din Academia de Poliție
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”