Un nou sondaj de opinie CURS derulat la nivel național indică faptul că românii sunt destul de îngrijorați în ceea ce privește criza economică, creșterea prețurilor și facturile la utilități.

Potrivit CURS, perioada de realizare a sondajului a fost 8 – 22 septembrie, metoda de culegere a datelor fiind față în față, la domiciliul respondenților – respectiv 1.015 respondenți, votanți cu vârsta de 18 ani și peste. Marja de eroare ar fi de +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Acestea fiind zise, sondajul realizat a mai indicat și că 79% dintre respondenți consideră că lucrurile în România merg „mai degrabă într-o direcție greșită”, doar 10% dintre aceștia fiind de părere că merg „mai degrabă într-o direcție bună”. Respondenții mai cred că principalele probleme care ar trebui să fie în atenția guvernanților sunt prețurile, inflația, utilitățile și prețul energiei – 26%, 17% dintre ei au răspuns că economia, criza economică/ financiară, iar 16 % – nivelul de trai, pensiile, salariile.

Cea mai mică problemă, potrivit răspunsurilor, sunt legate de infrastructură: doar 2% dintre cei chestionați găsind asta o chestiune stringentă. Totodată, 43% dintre cei chestionați au recunoscut că sunt foarte afectați de creșterea prețurilor, 41%consideră că sunt „destul” de afectați, 11% – destul de puțin, iar 4% sunt fericiți, declarând că sunt foarte puțin sau chiar deloc afectați.

Cât despre viitor, 98% dintre respondenți au indicat faptul că se așteaptă la creșteri de prețuri la energie, 96% – la alimente, 89% – la întreținere și 62% – la carburanți. Pe de altă parte, căutând explicații – potrivit viziunii celor chestionați, războiul din Ucraina a influențat, în opinia a 82%, criza energetică la nivel mondial, 79% cred că e vorba de creșterea prețurilor la nivel mondial, 77% – criza energetică din România/ creșterea prețurilor în România.

Potrivit unui alt set de întrebări, cu cea mai mare încredere este cotată armata – 63%, biserica și pompierii – 61%, primăria – 31%, mass media- 24%, Guvernul – 12%, pe același loc cu președinția, în timp ce 8% dintre respondenți au răspuns că partidele politice. Și dacă tot am ajuns la politică, mai este de menționat că sondajul a inclus și o serie de întrebări legate de partide. Astfel, la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid ați vota?”, 35% au răspuns hotărât PSD, 22% – PNL, 15% – AUR, 8% – USR, 5% – UDMR, 4% – PMP și PU-SL, 2% – PER și SOS România.

Articolul precedentANPC a aplicat o amendă de 10.000 de lei la o firmă de catering din Sectorul 4 și a propus închiderea unității
Articolul următorSub pretextul combaterii dependenței jocurilor de noroc, statul român a majorat impozitele „din pix”. ONJN nu a cheltuit niciun ban