Sursa: Instituția Prefectului Municipiul București

Publicația Snoop, cea care în urmă cu câteva săptămâni a adus în prim-plan „practicile” profesorului Alfred Bulai, iese cu o nouă investigație legată de posibile încălcări ale legii.

De data aceasta despre Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Potrivit sursei citate, Curtea de Conturi a descoperit că Toni Greblă a încasat mai mulți bani decât avea dreptul legal ca președinte al Autorității Electorale Permanente și i-a cerut să returneze o parte din sumă – să își reducă salariul lunar, dar și diurna.

Toni Greblă este președinte al AEP din martie 2023. Susținut pentru această poziție de PSD și PNL, dar propuns de foștii săi colegi social democrați, Greblă a câștigat anul trecut peste 700.000 de lei (140.000 de euro) – din pensie, pensii speciale, salarii și diurne.

Curtea de Conturi spune că la mijloc este vorba despre plăți supradimensionate făcute de AEP către Toni Greblă în primăvara lui 2024, la un an după instalarea în funcție, iar totul a plecat de la un Ordin emis imediat chiar de el, ca președinte al Autorității. Publicația mai arată că Greblă a semnat un acord cu AEP de restituire a banilor încasați în plus.

Prin stabilirea eronată a indemnizației lunare și, implicit, a diurnelor zilnice, cheltuielile de personal raportate prin contul de rezultat patrimonial al anului 2023, au fost supradimensionate cu suma de 118.830 de lei (n.r. – aproape 24.000 de euro)”, se arată în raportul Curții de Conturi, trimis către AEP în iunie 2024, și publicat de Snoop.

Totodată, publicația mai arată că Inspectorii Curții de Conturi au transmis mai multe recomandări către Autoritatea Electorală Permanentă, respectiv stabilirea indemnizației lunare a președintelui instituției potrivit reglementărilor legale în vigoare, respectiv 21.840 de lei brut, recalcularea diferențelor de drepturi salariale reprezentând indemnizații lunare și diurne zilnice de deplasare, acordate peste plafoanele legale, în perioada începând cu data numirii președintelui instituției până la data aplicării nivelului indemnizației lunare în concordanță cu prevederile legale, înregistrarea în contabilitate a tuturor debitelor de natură salarială de recuperat și recuperarea debitelor de natură salarială și efectuarea regularizării contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit.

Iar Toni Greblă, ca președinte al AEP, nu neagă informațiile, cu precizarea că în urma raportului Curții de Conturi se va „parcurge o procedură de conciliere”, iar ulterior plenul Curții de Conturi va supune aprobării Raportul de control asupra Autorității Electorale Permanente pentru 2023.

A fost o eroare pe care a făcut-o fostul secretar general de atunci. Eu am primit decizia în ziua în care am fost numit, fără să mă uit de unde vine asta. Am crezut că așa este. (…) Când am constatat, eu am chemat Curtea de Conturi și am spus e o greșeală.

Am dat un angajament de plată și de șase luni de zile plătesc diferența pe care au constatat-o, adică le-am spus eu celor de la Curtea de Conturi și au prins-o ca măsură rezolvată. Din martie am început să dau și diferența”, a precizat Greblă pentru sursa citată.

Articolul precedentGeoană și candidatura sa la prezidențiale: „Lucrurile sunt clare, sunt liniştit, sunt hotărât, sunt determinat”
Articolul următorSe anunță „Moromeții 3”, pe modelul cărții lui Ciucă: „Un pălmaș din talpa țării”