Marea captură de cocaină cu care au ieșit în față în martie procurorii DIICOT este pusă momentan doar în cârca a doi șoferi de tir, de origine sârbă. Cel puțin praful alb pe care aceștia trebuiau să îl transporte prin țară și din care „s-a pierdut” un pachet. Până acum, din tot tam-tam-ul lunii martie, cu cocaina de pe litoral și cea din tiruri, a ieșit un singur rechizitoriu cu doi inculpați: Tode Krstic și Nenad Cvetkovic.

Tode Krstic

Cetățenii sârbi Tode Krstic (50 de ani) și Nenad Cvetkovic (43 de ani) au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat. Atât de organizat era grupul, încât cei doi sunt singurii trimiși în judecată în legătură cu captura impresionantă de droguri – o tonă – cu care se mândreau autoritățile române. Accentul în rechizitoriu cade mai mult pe Krstic, care este acuzat că „în cursul lunii martie 2019 a aderat la un grup infracțional organizat constituit din cetățeni sârbi, spanioli și români în scopul de a cumpăra o cantitate considerabilă de cocaină, posibil din țările Americii de Sud, și de a o transporta și plasa în consum în țările din vestul Europei, tranzitând România”. Astfel, după cum rezultă din rechizitoriu, acesta „s-a deplasat din Serbia în România la data de 19 martie 2019, iar la datele de 21 și 22 martie a încărcat, descărcat și a deținut, împreună cu inculpatul Nenad Cvetkovic, aproximativ 30 de saci de rafie în care se aflau pachete cu cocaină, pe care ulterior i-au transportat cu autotrenul din satul Zebil către municipiul Ploiești, cu scopul de a transporta cocaina în țările din vestul Europei, cocaina fiind preluată pe traseu de inculpatul Nenad Cvetkovic, care a transportat-o până pe raza municipiului Brăila, din această cantitate 1.000,5 Kg intrând în posesia organelor judiciare”.

Cei doi au fost arestați preventiv în martie, iar mai apoi instanța a prelungit mandatul, până în iunie, când au fost trimiși în judecată. Inițial, în anchetă se bănuia că sunt implicate și alte persoane, printre care și patru cetățeni români. În cazul a trei dintre ei – Gabriel Manole, Claudiu Alexandru și Iuliana Matei, precum și pentru „ceilalți făptuitori” cercetările au fost disjunse „în vederea identificării și stabilirii implicării și rolului acestora în comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și constituire a unui grup infracțional organizat”. În cazul altei persoane, de la care fusese închiriată mașina cu care a fost transportată cocaina, a fost dispusă clasarea, deoarece „în sarcina sa nu se poate reține nicio implicare în activitatea infracțională”.

Autoutilitara fusese închiriată cu câteva zile înainte ca norocul să dea peste polițiști și să le cadă în brațe cea mai impresionantă captură de droguri din toate timpurile. „La data de 20.03.2019, cei care au închiriat autoutilitara s-au deplasat cu ea în județul Tulcea, unde anterior închiriaseră Pensiunea „Casa de vacanță Bălteni”, staționând cu autoutilitara în curtea pensiunii în intervalul orar 16.22-20.36, timp în care au transferat în ea din ambarcațiunea Beneteau Antares aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaină și veste de salvare, ude, cu care coletele cu cocaină fuseseră asigurate pentru a pluti în Marea Neagră… substanța din pachetele aflate în sacii găsiți în ambarcațiunea răsturnată pe țărmul Mării Negre, provenind din același lot din care provenea și substanța transportată de cei doi inculpați, „reprezintă 935,409 kg de substanță pulverulentă de culoare albă care conține ca substanță activă cocaină”. În timpul anchetei s-a stabilit că „5 membri ai grupului infracțional organizat din care fac parte și cei doi inculpați au achiziționat ambarcațiunea”. Celor cinci le-au fost date semnalmentele de către martori, care au precizat și că aceștia vorbeau română și spaniolă. Tot din declarații a reieșit că ambarcațiunea a naufragiat pe 22 martie deoarece fusese încărcată mult peste capacitatea ei.

Norocul polițiștilor – paznicul curios

Dacă analizăm rechizitoriul, se poate spune că polițiștii nu ar fi dat niciodată de urma drogurilor și a traficanților. Nu vorbim aici de șalupa încărcată cu droguri răsturnată în Dunăre, care de asemenea a fost un noroc, ci de cocaina găsită într-o autoutilitară, pe care Krstic și Cvetkovic ar fi trebuit să o transporte.

Autoutilitara „adusă de alți membri ai grupului infracțional” nu avea în ea toate drogurile – după cum și-au dat seama Krstic și Cvetkovic, atunci când au încărcat pachetele în autotren. Așa că s-au panicat și au abandonat misiunea. „Cei doi inculpați au încărcat aproximativ 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină din autoutilitara Opel Movano în autotrenul inculpatului Tode Krstic însă, după ce au terminat de transferat întreaga cantitate, între cei doi s-a iscat o neînțelegere (cel mai probabil, realizând că în autoutilitară era doar jumătate din cantitatea preconizată, s-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăți, inculpații neștiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja satului Sfântu Gheorghe) și au transferat din nou toți sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară”, se arată în rechizitoriu.

Și, chiar dacă inițial se aruncase în spațiul public că un pachet cu cocaină „a fost pierdut cu ocazia încărcării”, la mijloc a fost vigilența unui paznic din curtea societății pe unde se vânturaseră Krstic și Cvetkovic, dar și „cetățeanul sârb care-i coordona”, cu care există înregistrări și de numele căruia se leagă câteva mărturii, dar despre care nu se menționează aproape nimic în rechizitoriu. Paznicului însă i s-a părut suspectă activitatea lui Krstic și Cvetkovic, precum și cearta lor, așa că i-a urmărit. „Observând că inculpatul Tode Krstic a lăsat cheia autoutilitarei pe roată, imediat după plecarea autotractoarelor, martorii au luat cheia și au deschis-o… Bănuind că ceva nu este în regulă cu activitatea inculpaților și cu sacii aflați în autoutilitară, cei doi martori au dezlegat unul din saci și au luat cu ei un pachet, după care au plecat, lăsând cheia de unde au luat-o”.

Abia apoi, pachetul care avea un kilogram de cocaină a ajuns în mâna poliției. Și, firește, abia apoi poliția a început să îi caute pe cei doi sârbi. Așa se face că Tode Krstic a fost prins a doua zi, pe 23 martie, în orașul Bușteni, iar după o zi a fost găsit și Nenad Cvetkovic, în timp ce încerca să treacă frontiera româno-sârbă pe la punctul de trece a frontierei Porțile de Fier I, ca pasager într-un autoturism Audi înmatriculat în țara vecină. Autotrenul acestuia a fost găsit ulterior, „fiind preluat de alți membri ai grupului care au descărcat drogurile în perioada în care inculpatul se afla în stare de arest”.

La audieri, Krstic și Cvetkovic nu au recunoscut nimic. Krstic a spus că a venit în România pentru a face un transport de marfă, iar la București l-a întâlnit întâmplător pe Cvetkovic. În Tulcea a ajuns întâmplător, a spus acesta, după ce transportul pe care trebuia să îl facă a fost anulat. „A fost abordat de o persoană care vorbea limba sârbă și care i-a propus să transporte în Uniunea Europeană cărți și tablouri, în schimbul sumei de 250.000 euro. După ce a condus autoutilitara indicată de acea persoană la autotractorul său și a deschis-o, a văzut că înăuntru sunt niște cutii, motiv pentru care a renunțat”, a explicat acesta.

Chiar dacă cei doi au susținut că nu știau despre prezența în țară a celuilalt, „taxele de pod au fost plătite în Giurgeni de Tode Krstic cu cardul, inculpatul Nenad Cvetkovic neavând bani asupra sa”, se reține în rechizitoriu. În plus, varianta întâlnirii întâmplătoare și a afacerii picate din cer nu a ținut, după ce s-a descoperit că remorcile tractate de autotrenurile conduse de cei doi aveau compartimente secrete în plafon, cel mai probabil folosite pentru a transporta drogurile „în siguranță”.

Articolul precedentCaracal: povești cu mafioți și trafic de persoane
Articolul următorNecazuri în coaliția de guvernare. Miniștrii ALDE vor să demisioneze, Dăncilă spune că îi așteaptă în PSD pe cei nemulțumiți