140 de locuitori ai orașului Râșnov au ajuns la spital după ce au manifestat fenomene digestive de tip vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. 

Direcția de Sănătate Publică Brașov a anunțat, că săptămâna trecută, a crescut brusc numărul celor cu astfel de simptome, iar aceștia au fost consultați fie la medicii de familie, fie la unitățile sanitare din județ. 

DSP Brașov a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov. Prima evaluare  nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

„Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar 1 caz a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). 

De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”, a anunțat DSP Brașov, într-un comunicat de presă.

Care sunt simptomele


DSP Brașov a anunțat că infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid.

„Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate”, precizează DSP Brașov, în comunicatul de presă.

Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSP Brașov a lansat un set de recomandări pentru populație, având în vedere rapiditatea cu care se poate răspândi boala.

„Recomandăm populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic”, a anunțat DSP Brașov.

Articolul precedentEpilog la înregistrările DNA din biroul ministrului Transporturilor. PNL-iștii din navigația pe Dunăre sunt înlocuiți de Drulă cu „corporatiștii” USR-ului
Articolul următorNovak crede că motivul pentru care Ana Maria Popescu n-a luat aurul la JO e vârsta, nicidecum lipsa de finanțare
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...