„Nicio clipă nu s-a pus problema desfiinţării ARSVOM”

ARSVOM va trece de la „Transporturi” la „Interne”

Agenția de Salvare a Vieții de Om pe Mare (ARSVOM) va trece de la Ministerul Transporturilor la cel al Internelor, potrivit ministrului Lucian Bode, relatează presa locală FocusPress. Asta în ciuda protestelor care au avut loc la începutul acestei luni și la care au participat zeci de angajați ai ARSVOM. Acțiunea celor de la ARSVOM venise la numai o zi după ce ministrul Drulă a anunțat că Agenția va fi desființată, iar atribuțiilor preluate de IGSU. Potrivit ministrului de Interne Lucian Bode, a fost deja constituit un grup de lucru interministerial care lucrează la un proiect de act normativ ce prevede trecerea Agenției sub directa coordonare a Departamentului pentru Situații de Urgență, Bode dând asigurări că ARSVOM nu se va desființa, cu doar restructura.

„Având în vedere rolul şi responsabilităţile celor două autorităţi în domeniu, în special ARSVOM, şi mă refer la rolul pe care îl au în domeniul situaţiilor de urgenţă, domeniu pe care îl gestioneză Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, am constatat necesitatea iniţierii demersurilor pentru integrarea în cadrul MAI şi coordonarea acestui de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. În acest sens, a fost constituit un grup de lucru interministerial în scopul elaborării unui proiect de act normativ necesar pentru preluarea ARSVOM şi Centrului de Coordonare a activităţilor de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în cadrul MAI. Nicio clipă nu s-a pus problema desfiinţării ARSVOM”, a declarat ministrul internelor în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Cernavodă.

De altfel, Bode a ținut să precizeze că ARSVOM nu va fi desființată, însă va fi restructurată.

„Categoric este o instituţie cu rol esenţial în domeniu, ea are nevoie pentru că eu cunosc foarte bine de anul trecut la Ministerul Transporturilor, are nevoie de un proces de restructurare, dar nicidecum nu se pune problema desfiinţării. (…) acest grup de lucru interministerial va pune pe masa Guvernului, a celor doi miniştri, Transporturi şi Interne, o propunere în sensul în care noi ne-am exprimat intenţia de a prelua prin DSU coordonarea acestei agenţii”, a mai precizat Lucian Bode.

Inițial ministrul Drulă anunțase faptul că ARSVOM va fi desființată, considerând că „de fapt, nici nu îşi avea neapărat rostul”. „Prin felul în care au reacţionat (…) arată că sunt suspiciuni mari de integritate, de competenţă grave”, declara Cătălin Drulă la acel moment.

Angajații ARSVOM protestează în Portul Constanța

Articolul precedentDragnea a „dat cu subsemnatul” la DNA
Articolul următorPSD ar vrea un schimb de premier: Dan Barna sau Kelemen Hunor în locul lui Florin Cîțu