Trei inculpați au fost reținuți în weekend de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în legătură cu exploatarea prin muncă a mai multe persoane cu deficiențe de auz și vorbire.
Inculpații sunt cercetați într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, șantaj şi răzbunare pentru ajutorul dat justiției, faptele analizate de procurori având debutul în anul 2017, când mai multe persoane cu dizabilități auditive și de vorbire au constituit un grup infracțional organizat, în scopul principal de săvârșire a infracțiunii de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficiențe auditive și de vorbire.
Din ce detaliază DIICOT, persoanele vătămate surdo-mute erau racolate din perimetrul Gării de Nord, fiind constrânse să comercializeze diverse obiecte în trenuri. Banii obținuți de părțile vătămate ajungeau în totalitate la membrii grupului infracțional organizat, iar în cazul în care refuzau, erau amenințate, date jos din trenuri și „puse în imposibilitatea de a desfășura activități conform propriei voințe”.
Acțiunea a demarat cu 6 percheziții domiciliare – în municipiul București și pe raza județelor Ialomița, Galați și Timiș, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă, fiind totodată instituită măsura sechestrului asigurător asupra a trei apartamente situate în municipiul Bucureşti şi a mai multor conturi bancare, în lei şi euro.
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București. Acțiunea abeneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Galați și Timișoara, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara. Totodată, suportul de specialitate a fost asigurat de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.
„Gruparea infracțională organizată a adăpostit victimele într-o garsonieră de câțiva metri pătrați, situată in apropierea Gării de Nord, și prin constrângere morală și/ sau fizică le-au determinat să realizeze zilnic activități de comerț, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obținute fiind însușite aproape in totalitate de membrii grupării.
Ulterior racolării, în vederea exploatării prin muncă forțată, liderii grupului infracțional organizat au determinat o parte dintre persoanele vătămate, să le remită suma de 5000 euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obținerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia. În fapt, sumele de bani astfel obținute de la statul italian au fost însușite, în totalitate, de către grupul infracțional organizat”, preciza DIICOT.
După primele audieri, procurorii au decis să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a celor trei inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
„În cauză s-a reținut şi faptul că inculpaţii au ameninţat şi au agresat parte din persoanele vătămăte care au oferit date cu privire la activitatea infracţională.
De asemenea, inculpaţii, în mod constant au exercitat violențe psihologice (jigniri, ameninițări, intimidare, urmărire și supraveghere) pentru ca persoanele vătămate să accepte să lucreze în beneficiul grupului infracţional organizat, să nu își câștige existența pe cont propriu, să fie supuse și să nu formuleze denunțuri către autorități.
Totodată, pe parcursul activităţii infracţionale, membrii grupului au crescut în mod constant pretențiile financiare solicitând sume din ce în ce mai mari de la persoanele vătămate, prin exercitarea de violenţe psihice şi/ sau fizice”, a mai transmis DIICOT.