Sursă foto: jurnalfm.ro
Sursă foto: jurnalfm.ro

De când am auzit de PNRR, am urmărit subiectul.

Pentru simplul motiv că e vorba de niște bani cu care, teoretic, ar trebui să modernizăm, pe cât posibil, România. Și să și ieșim din criza indusă de pandemie. Să construim un plan fiabil, riguros, pe cât posibil departe de nepotisme și contracte aranjate, pentru ”mai bine”.

Am citit fiecare știre, am luat fiecare link la puricat, dacă mă trezești în mijlocul nopții cred că pot schița, în linii mari, toate reformele cuprinse de plan. Plus alocarea de fonduri. Plus unde găsești fiecare informație, în parte.

Nu spun că am ajuns la concluzia că e un plan perfect. Dar e un plan. Sunt bani care vor veni și care vor fi investiți în digitalizare, sănătate, educație, drumuri, mă rog, cam toate lucrurile pe care le-am fi vrut reformate, dar nu le-am făcut, din cauză de lipsă de bani.

PNRR sau cum românul îl ascultă pe ăla care țipă mai tare

De ceva timp, atât PSD, cât și AUR s-au inflamat, că PNRR e un plan diabolic. Știu ei! Vor să ne vândă, să devenim sclavii Europei, să ajungem la sapă de lemn, să sărăcim, să nu mai ieșim NICIODATĂ la pensie. Vor să ne golească de sânge, să ne înrobească, să ne taie pensii, salarii, alocații, să crească impozite, să ne verifice peste tot. Vai și-amar de capul nostru, va fi!

Am mai vorbit despre felul în care se propagă fake news. E de ajuns ca cineva să spună ceva destul de tare, în timp ce e înconjurat de cât mai multă lume. Nu contează că e adevărat sau nu, nu contează că are sau nu argumente, important e să ”le spună, dom`ne!” Și informația cu pricina va fi preluată și transmisă mai departe, și mai departe, până când unii vor crede că e chiar adevărată.

De ce trebuie să luăm nişte bani condiţionat şi să fim verificaţi la vârsta de pensionare, la nivelul de impozitare, la nivelul de deficit, la nişele economice pe care impozităm sau nu?” se întreabă George Simion.

”PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, iar actualul Guvern PNL – USR PLUS le va readuce în ţară. Vă folosiţi de PNRR pentru a vă justifica austeritatea şi viitorul acord cu FMI. Aici veţi ajunge”, afirmă, atotștiutor, Marcel Ciolacu.

”Ce fel de surprize mai ascund liberalii? Îngheţarea pensiilor şi a salariilor? Creşterea vârstei de pensionare?”, plusează Paul Stănescu.

Panica semănată la timp îți poate aduce voturi în plus

Nu e nici prima, nici ultima dată când această strategie dă roade.

Pentru că oamenii nu s-au învățat să caute și să verifice sursele. Iau drept bune afirmațiile anumitor persoane publice, mai ales dacă au un minimum de afinitate pentru ele.

Afirmațiile de mai sus, oricât de panicabile pot părea, nu sunt susținute de nicio dovadă.

N-am văzut niciun semănător din ăsta de panică să vină să spună: ”Uite, conform paragrafului cutare, din documentul cutare (pe care l-am verificat, să fie real, nu fabricat în sufrageria personală) se dovedește că am dreptate să vă acuz”.

Nu. Toate acuzele astea, lansate cu voce tare, nu se bazează pe nimic. Și nea` Gicu o să creadă și o să spună mai departe. Pentru că nici nea` Gicu nu va căuta să găsească sursa reală a panicii. O să ia și panica, și informația gata mestecate și le va transmite și altora.

Și de asta merge țara asta așa cum merge. Pentru că oamenii nu mai au răbdare și preferă să creadă pe ăla care țipă mai mult. Și care-l căinează mai tare.

PNRR-ul cu surse de informare

Pentru cei care vor să afle mai multe, sursele de informare sunt la un click distanță. Trebuie doar să vrei să cauți și să fii dispus să gândești cu mintea ta, nu cu creierul altuia.

PNRR – rezumat

PNRR PDF

PNRR cu întrebări și răspunsuri

Asta, pentru cei care vor să citească. Pentru restul, se va găsi mereu măcar un politician care să-i spună că portocala e portocalie pentru că a fost injectată cu cine știe ce virus mortal. Să nu mai mănânce portocale, că va muri, să mănânce mere. Fără să vină și cu argumente, și cu probe valabile. Doar pentru că el, politicianul, nu are plantație de portocale, ci de meri. Și vrea să-și vândă merele.

Articolul precedentClotilde Armand se laudă cu proiectele începute de „ciuma roșie”
Articolul următorOrban ia în râs moțiunea de cenzură anunțată de PSD
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.