Duminică seara, Alianţa PSD-UNPR-PC obţinuse o victorie „zdrobitoare” la alegerile europarlamentare, conform sondajelor de tip exit-poll, care o creditau şi cu 43%. Luni dimineaţă însă, odată cu anunţarea de către Biroul Electoral central a rezultatelor parţiale, s-a transformat doar în victorie.
Concret, Alianța PSD-UNPR-PC a obținut 37,40% din opțiunile alegătorilor, PNL -14,86%, iar PDL 12,23% potrivit datelor parțiale furnizate de BEC luni dimineață, după centralizarea rezultatelor din 96,18% secții de votare. Actorul Mircea Diaconu a întrunit 6,92 % din opțiuni, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România 6,47%. PMP a obținut 6,21 % din voturi, PP-DD — 3,63%, iar PRM — 2,71%. Forţa Civică a obținut 2,62% din voturile exprimate de alegători, Partidul Ecologist Român 1,17%, Alianța Agricultorilor — 0,95% și PNȚCD — 0,90%.
La o analiză mai atentă, observăm că forţele politice de dreapta au obţinut, cumulat, un scor apropiat de al celor de stânga, grupate în Alianţa PSD-UNPR-PC. Prin forţe de dreapta înţelegem PNL (afiliat european la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa – ALDE), PDL, PMP şi UDMR (toate afiliate la Partidul Popular European).
Până în prezent au fost introduse date de la 96,18 % secții de votare. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 5.714.814 (32,29%). Trebuie menţionat faptul că rezultatele parţiale furnizate de BEC nu au făcut decât să confirme rezultatele numărătorii paralele a PDL, făcută publică la primele ore ale zilei de luni.
După ce a aflat rezultatele, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că-și asumă eșecul de la alegerile europarlamentare și a precizat că o decizie va fi luată în ședința Biroului Politic Central. ”La un rezultat de 15% ,PNL nu poate fi mulțumit, este un rezultat sub așteptările noastre. Neatingerea obiectivului este un eșec pe care ca președinte în primul rând și înainte de toți mi-l asum. Îmi țin cuvântul și în ședința Biroului Politic Central voi anunța și vom lua deciziile”, a spus Antonescu. Întrebat dacă-și va da demisia din PNL, Antonescu a spus: “Un președinte de partid nu își dă demisia în fața presei ci, pentru că este o decizie politică, o face în fața partidului său “. Tot luni, Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal și din Biroul Politic. La câteva ore, şi Crin Antonescu a demisionat de la şefia PNL.
Dreapta, câştigătoare în Europa
Dar ce s-a întâmplat la nivelul întregii Uniuni Europene? Conform rezultatelor parțiale, Partidul Popular European (PPE) conduce cu 212 mandate pentru viitorul Parlament European, care confirmă prima proiecție prezentată anterior de legislativul comunitar, bazată pe o centralizare a exit poll-urilor. Socialiștii se află pe locul doi, cu 185 de mandate, în timp ce euroscepticii sunt creditați cu peste 140 de locuri.
Liberalii rămân cel de al treilea grup în viitorul PE, urmați de Verzi (55). Toate cele patru grupuri vor pierde locuri conform acestor prime rezultate parțiale, urmând să aibă 523 de eurodeputați, față de 612 în fostul Parlament European. PPE ar urma să piardă 63 de locuri, socialiștii zece, liberalii 14 și Verzii trei. Pe de altă parte, stânga radicală ar urma să urce de la 35 la 45 de locuri, în timp ce grupul Europa Libertății și Democrației, construit în jurul UKIP, este creditat cu 36 de locuri. La rândul lor, conservatorii britanici și polonezi ar obține 40 de locuri, conform rezultatelor parțiale.