Sursa: Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit ieri despre cele mai recente decizii luate de coaliția de guvernare, în ceea ce privește sectorul bugetar.

Discuțiile au fost făcute la B1 TV, pe două paliere: stoparea angajărilor la stat și înghețarea salariilor bugetarilor, ministrul Budăi punctând de ce doar anumite informații lansate în spațiul public se bazează într-adevăr pe decizii reale.

Cum liderii coaliției de guvernare au decis luni asupra primelor măsuri care ar trebui să acopere gaura din buget, de ordinul miliardelor, ministrul Muncii a explicat că angajările la stat într-adevăr vor fi stopate, ca o măsură „proactivă”.

Dacă vorbim de blocarea anumitor angajări, aici intrăm într-un alt unghi în care s-a luat o decizie în coaliție, din punctul meu de vedere bună, (…) ne luăm niște măsuri de precauție și spunem așa: „de ce să nu fim noi inteligenți și proactivi să ne creăm un spațiu bugetar pe care să-l avem la dispoziție în situația unor perioade care vor necesita intervenția statului mult mai abrupt, și mă refer aici la oferi sprijin mediului de afaceri, a crea măsuri pentru încurajarea ocupării sau pentru ocuparea locurilor de muncă?”, a punctat Budăi.

Însă, referitor la grila de salarizare, ministrul Muncii a asigurat că „nu există așa ceva”:

De o înghețare a salariilor am fi putut vorbi dacă, de la 1 mai, ar fi fost prevăzută în Legea salarizării sau în bugetul de stat pe 2023 o majorare pe care noi am fi înghețat-o, spunând „înghețăm salariile la nivelul din 30 aprilie și rămâne așa pentru o perioadă de 3, 4 luni sau până la sfârșitul anului”. Nu vorbim de o înghețare a salariilor. Am avut majorări salariale la început de an, deci nu putem vorbi de înghețări, am avut corelări de venituri între cei care lucrează pe sporuri pe fonduri europene sau pe tot ce înseamnă PNRR și am avut ajustări.

Nu e vorba de înghețări de salarii, dar avem nevoie de o perioadă de neintervenție pe Legea salarizării fie în Parlament fie în Guvern, pentru că suntem în studiu, în construcția acelui studiu și a analizei de impact, să știm de unde plecăm. (…) Pe această perioadă, cât lucrăm pe legea salarizării, realizăm analiza de impact, studiem propunerile ministerelor, le aranjăm în funcție de ce au făcut și realizăm un material centralizat, pe care-l trimitem la Comisia Europeană și la Banca Mondială, pentru a realiza un nou studiu de impact”, a mai spus Marius Budăi pentru sursa citată.

Articolul precedentSentință definitivă în cazul muncitorilor uciși într-un apartament pe care îl renovau în Onești
Articolul următorEchipele RAJA continuă lucrările la nivelul Stației de Tratare și Pompare Palas