Sursă foto: Declic
Sursă foto: Declic

Petiție Declic: schimbările climatice reprezintă un proces complex de modificare pe termen lung a elementelor climatice (temperatură, precipitaţii, creşterea frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteo extreme etc).

Acestea sunt cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană.

Efectele gazelor cu efect de seră au determinat dezechilibre în atmosferă

Scenariile sunt alarmante, mai ales că aceste proiecții sunt susținute de date științifice, asumate de toate națiunile prin intermediul Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC).

Schimbări permanente și fără precedent, în toate aspectele societății, vor defini lumea noastră și a copiilor noștri. Este motivul pentru care membrii Declic au inițiat o nouă petiție.

Expunere de argumente

• temperatura medie anuală în România va crește cu până la 5 grade până la finalul secolului;

• orașele devin insule de căldură urbană, cel mai afectat fiind Bucureștiul;

• impactul produs de schimbările climatice influențează în mod negativ bunăstarea românilor și PIB-ul;

• Aproximativ 7 milioane de hectare, adică 40% din suprafața agricolă a României se află în zone cu risc de deșertificare;

• starea de urgență a contribuit, istoric, la restructurarea mult mai rapidă și eficientă a economiei pentru a face față la amenințările extreme apărute;

• Schimbările climatice au loc chiar acum. „Progresează chiar mai repede decât au prevăzut oamenii de ştiinţă din întreaga lume” şi „devansează eforturile noastre de a lupta împotriva lor„. Declarațiile au fost făcute de Secretarul general ONU, Antonio Guterres, iulie 2019.

Petiția poate fi semnată aici

România este codașă în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru prevenirea și adaptarea la schimbările climatice.

Doar dacă vom fi într-un număr suficient de mare vom putea convinge autoritățile să declare urgență climatică se arată în textul petiției.

Declararea urgenței climatice presupune asumarea de măsuri (la scară și viteză maximă). Acestea trebuie să asigure, cu prioritate, protejarea vieții pe pământ și stabilizarea climei.

Articolul precedentBucureștenii, în pericol să rămână fără apă caldă din cauza datoriilor înregistrate de Primăria Capitalei
Articolul următorZelenski: Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time