Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) anunță că a dat în judecată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), pentru că ar fi refuzat să furnizeze informații despre câte doze de vaccin a contractat România, sau câte mai urmează să vină, în speță, despre rulajul real al vaccinurilor din țara noastră. CNCAV a trimis, la momentul respectiv, un număr de cinci întrebări, la care CNCAV nu ar fi răspuns.

„Deși ține săptămânal conferințe de presă, spre mulțumirea primului ministru, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (prescurtat CNCAV) tace asurzitor în restul timpului, atunci când primește întrebări în scris, despre chestiuni cel puțin la fel de importante precum cele rostite în conferințele de presă”, arată asociația, în comunicat.

Astfel, cei de la APADOR-CH acuză că în urma solicitării, ar fi avut parte de un „ping-pong de solicitări și non-răspunsuri, care ne-au plimbat, în ultimele două luni, de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Sănătății și înapoi la CNCAV, trecând prin numeroase alte instituții cu reprezentanți în CNCAV, ca să aflăm măcar adresa de corespondență a susnumitului Comitet”, se mai spune în comunicat.

Întrebările inițiale, din data de 16 februarie 2021, cele la care APADOR-CH nu a primit răspuns

„1.Care este numărul dozelor de vaccin anticovid-19, defalcat pe fiecare firmă producătoare, pe care statul român le-a primit şi pe care urmează să le primească de la Uniunea Europeană.”

2. „Dacă statul român a primit sau urmează să primească vaccinuri de la alţi furnizori/alte entităţi decât Uniunea Europeană. În caz afirmativ, care sunt aceşti furnizori/aceste entităţi, care sunt vaccinurile şi cantităţile. pentru fiecare în parte.”

3. „Care este calendarul primirii de către statul român a dozelor de vaccin menţionate la pct. 1 şi 2 din prezenţa cerere, defalcat pe termene și cantități.”

Noile restricții vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial

4. Dacă statul român a achitat sau urmează să achite vreo sumă de bani în contul vaccinurilor anticovid-19 primite de la Uniunea Europeană, iar în caz afirmativ care sunt sumele achitate până în prezent sau care urmează să fie achitate.

5. Dacă statul român a achitat sau urmează să achite vreo sumă de bani în contul vaccinurilor anticovid-19 primite de la alţi furnizori/alte entităţi decât Uniunea Europeană, iar în caz afirmativ care sunt aceste sume.”

Articolul precedentCîțu, despre marile festivaluri: „Încă nu am nicio soluţie”
Articolul următorUSR Timiș o suspendă pentru un an pe Ana Munteanu, după scandalul clienților falși din restaurant
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.