Putin, mesaj pentru militarii ucraineni: Luaţi puterea în mâinile voastre

Președintele rus i-a criticat dur pe oficialii de la Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev. Vladimir Putin a cerut înlăturarea  preşedintelui Volodmir Zelenski şi a anturajului său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”.

„Aceștia se comportă ca niște teroriști în întreaga lume, apărându-se în spatele oamenilor pentru a acuza Rusia că provoacă victime în rândul populației pașnice. (…) Se știe cu siguranță că toate acestea se întâmplă la recomandările consultanților străini, consilierilor americani înainte de toate”, a declarat Vladimir Putin.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a mai declarat Vladimir Putin.

„Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene. Președintele Rusiei a mai precizat că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă „ca nişte terorişti” folosind civili „ca scuturi umane”.

Vladimir Putin, mesaj mobilizator la adresa militarilor ruşi

 „Mă adresez încă o dată militarilor forțelor armate ucrainene: nu permiteți neonaziștilor să vă folosească copiii, soțiile și bătrânii ca scut uman. Luați puterea în propriile mâini. Se pare că ție și nouă ne va fi mai ușor să ajungem la o înțelegere decât cu acea bandă de dependenți de droguri și neonazişti de la Kiev.”, a declarat Putin.

Militarii ruşi în Ucraina acţionează „curajos, profesionist şi eroic”, a mai declarat președintele rus.

Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi. Se duc lupte grele între ruși și forțele ucrainene, după ce Putin și-a trimis armata să atace din trei direcții. Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa.

Președintele țării, Volodimir Zelenski a anunțat mobilizare generală. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Zelenski, într-o declarație la televiziunea publică. Occidentul a anunțat noi sancțiuni dure pentru Rusia, condamnând atacul asupra Ucrainei. În Rusia, mii de oameni au fost arestați după ce au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a protesta față de invadarea Ucrainei.

Kremlin: Vladimir Putin este dispus să negocieze cu  Ucraina

Articolul precedent1400 de refugiați ucraineni au trecut Dunărea cu bacul, la Isaccea
Articolul următorGabriela Firea: Ministerul Familiei a făcut pregătiri pentru cazarea refugiaților ucraineni