Turcan, despre salariul minim: „Cîţu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puţin raportat la rata inflaţiei”

„Sper ca într-adevăr să se simtă că am ajuns în punctul în care Guvernul colaborează cu Parlamentul”, a spus noul ministru al Muncii

Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan a vorbit despre primele măsuri pe care intenționează să le ia, în calitatea proaspăt dobândită de înlocuitor al Violetei Alexandru. Astfel, ministrul Turcan a declarat că salariul minim se va majora, înr-un final, însă doar raportat la rata inflației, conform spuselor lui Florin Cîțu, actual premier, fost ministru de Finanțe.

„Sper ca într-adevăr să se simtă că am ajuns în punctul în care Guvernul colaborează cu Parlamentul, cu preşedintele României, în interes public. La capitolul urgenţe am discutat astăzi câteva chestiuni care ţin de răspunsul pe care trebuie să-l oferim în legătură cu salariul minim, cu indicele social de referinţă şi de asemenea de subiectul alocaţiilor. În privinţa salariului minim şi discuţia din cadrul Ministerului dar şi discuţia cu domnul prim-ministru Florin Cîţu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puţin raportat la rata inflaţiei. Aşadar, este un lucru pe care deja îl vom lansa în transparenţă, în dezbatere publică, astfel încât să legiferăm această decizie”, a afirmat Turcan.

În egală măsură, ministrul ales al Muncii Raluca Turcan a mai spus că s-ar fi luat în calcul creșterea indicelui social de referință, dar că acest lucru trebuie să se întâmple diferit față de cum s-a întâmplat până acum, „în scop electoral”.

Raluca Turcan promite: „De la 1 ianuarie, cu siguranţă alocaţiile vor creşte cu 20% şi, de asemenea, în momentul în care legea se reîntoarce la Parlament, vom definitiva cadrul legal al majorării alocaţiilor pentru copii”

Pentru că subiectul măririi pensiilor a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte din 2020, Turcan a adăugat că lucrul acesta se va întâmpla, punctând pe faptul că mărirea trebuie să se producă eșalonat și responsabil deopotrivă. Mai exact, se vorbește despre recalculare conform cu gradul de contribuție al cetățeanului.

„Am solicitat echipei Ministerului să-mi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masă opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Vreau să facem un pas mare înainte pe acest subiect, care a fost pronunţat în diferite momente, din nefericire doar în cheie electorală şi cei mai afectaţi şi dezamăgiţi au fost pensionarii care au nevoie de redarea demnităţii. Şi ţin foarte mult la acest subiect, îl voi urmări cu precădere”, a mai spus Raluca Turcan.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMesajul de Crăciun al Primarului Sectorului 5: ”Ultimul sector va deveni primul”
Articolul următorMedicii din Constanța își petrec sărbătorile la muncă
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.