Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție l-au prins cu mită pe un angajat al Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din Caraș-Severin, în urma unui flagrant. Martin Ianăș Niagu este consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin (instituție care gestionează finanțările europene din agricultură în plan județean), iar din această poziție a solicitat mită pentru a urgenta plata unei tranșe de bani în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”. Niagu a fost reținut astăzi pentru luare de mită și, potrivit anchetatorilor, va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

În perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul unui control pe teren, inculpatul Niagu Martin Ianăș i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”. În schimbul banilor, funcționarul din instituția care gestionează fonduri europene s-ar fi angajat să deconteze ultima tranșă de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului.
Ulterior, inculpatul Niagu Martin Ianăș și-ar fi diminuat pretențiile la o treime din ultima tranșă, respectiv 3.350 euro.
La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianăș a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranșă aferentă proiectului finanțat din fonduri europene, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală
”, au comunicat procurorii anticorupție.

Articolul precedentBați palma cu Clotilde? Ai bolid de lux (parcat neregulamentar)
Articolul următorRealitatea din spitale: dormi în frig, pe targă și te învelești cu pătura de acasă