Tot soiul de interese le guvernează comportamentul unora dintre ei. Avari şi avizi în a-şi aproviziona cât mai temeinic largile buzunare ale anteriilor, prea des transformă milostenia în goană după căpătuială. În tărăboiul iscat în judeţul Vaslui de exploatarea gazelor de şist, feţele bisericeşti nu se mai înţeleg între ele. Iar dacă, în urmă cu câteva luni, episcopul de Huşi, Prea Fericitul Corneliu, îi ameninţa pe bieţii preoţi că-i va caterisi dacă-i va prinde că vor participa la vreo acţiune anti Chevron, acum protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, a mers la Pungeşti, fiind de cealaltă parte a baricadei. Dar şi în acest caz planeză suspiciunea unor interese materiale ale monahilor din zonă, care ar fi donat americanilor de la Chevron o parte din terenul unei mănăstiri.

„Jurnal de Investigaţii” v-a mai informat, în urmă cu jumătate de an, despre modul în care Consiliul Judeţean şi Biserica au înţeles să vândă judeţul Vaslui companiei americane Chevron.
Asta după ce, în urmă cu un an de zile, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, se jura cu mâna pe Biblie, în fata unei puzderii de oameni, că nu-i va primi pe americani niciodată la Vaslui. Americani care nu s-au sfiit să-l invite, în Statele Unite, pe episcopul de Huşi, Prea Fericitul Corneliu, ca să-i tămâieze patrafirul cu gaze de şist.
La începutul lunii februarie a acestui an, americanii de la Chevron organizau, în colaborare cu Consiliul Judeţean Vaslui, la Centrul de Afaceri din municipiul reşedinţă de judeţ, un seminar în care intenţionau să convingă asistenţa de intenţiile lor „luminoase”. Accesul presei nu a fost permis.
La acea întâlnire cu şefii de la Chevron România, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, se lamenta că „dezbaterea aceasta este decisă de Chevron, iar eu nu am căderea de a spune cine să vină şi cine nu. Nici voi – iar aici se burzuluia la cei care <îndrăzniseră> să-i ceară justificări – nu aveţi căderea să-mi cereţi socoteală de ce eliberez acte oficiale conform legii. Nu pot să mă opun”. Respectiva întâlnire era organizată taman la Centrul de Afaceri Vaslui, o instituţie stăpânită de Consiliul Judeţean Vaslui, centru care a înghiţit o groază de bani, dar care nu a apucat să-şi dovedească utilitatea nici până în ziua de azi.

Preoţii, „chevroniţi” de PS Corneliu

Agerpres 3772990 Corneliu Barladeanu 1

Sărmanii preoţi care voiau să participe, în semn de protest, la acel seminar, au fost rapid liniştiţi – desigur, prin ameninţări – de episcopul de Huşi. Protopopii au fost sunaţi de Prea Fericitul Corneliu, episcopul de Huşi, care i-a ameninţat că dacă vreun preot îndrăzneşte să apară la forumul celor de la Chevron, să ia atitudine împotriva acestora, va fi caterisit.
De atunci au trecut câteva luni, iar de curând la Pungeşti s-a iscat o adevărată răscoală împotriva acţiunii de explorare a companiei americane, care beneficia de largul concurs al politicienilor de la Bucureşti. Deşi, iniţial, conducerea companiei americane nu era deloc speriată de posibilele proteste ale populaţiei, până la urmă, cel puţin pentru moment, şi-a retras utilajele de acolo. Dar nu pentru totdeauna.

Cinefilul protopop de Bârlad

În toate acele zile de reală răzmeriţă, peste Pungeşti seara se lăsa ca o condamnare. Era un peisaj aproape sinistru. Până şi animalele parcă aveau ochii plânşi.
Oamenii mergeau greoi, pe uliţele mustind uneori atunci chiar de propriile lacrimi, de parcă, în afara suferinţei acumulate în timp, li s-ar mai fi legat încă ceva, în plus, de picioare. Cei mai mulţi săteni din Pungeşti sunt convinşi că exploatarea gazelor de şist nu înseamnă altceva decât un proces care le va otrăvi apele.
“Noi cultivăm aici porumb, grâu, trăim practic din agricultură, avem nevoie de apă. Ce mai dăm la animale, dacă-i otrăvită?”, întreabă cineva. “De fapt, am văzut noi un film în vară, la căminul cultural: ăştia fac groapă până la patru mii de metri şi acolo bagă toată apa din comună, ca să scoată gazele. Şi în filmul ăla ne-au arătat cum s-a întâmplat în America: cădea carnea de pe cal, oamenii erau slabi şi totul era deşert”, a povestit un alt sătean din Pungeşti.
Filmul a fost prezentat la căminul cultural din comună la iniţiativa protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu, care s-a şi bătut cu pumnul în piept, că el este principalul coordonator al campaniei anti-Chevron. “De cel puţin doi ani noi ne tot străduim să le arătăm oamenilor din toată Moldova cât de toxice sunt gazele de şişt. Am mers peste tot, împreună cu colegii mei preoţii, ne-am documentat şi am pus filme în toate satele”, a precizat Vasile Lăiu.
Secretarul Primăriei Pungeşti, Constantin Chiriac, acuză însă că miza reală a protopopului nu este siguranţa localnicilor, ci terenul de 2,5 hectare pe care o mănăstire din zonă l-ar fi dat în folosinţă către Chevron. “Acum vor să rezilieze contractul cu americanii, la cererea şefilor lor”, a afirmat reprezentantul autorităţii locale.
Protopopul Vasile Lăiu a negat parţial acuzaţiile. „Este adevărat că o familie din Bucureşti a donat un teren mănăstirii, teren pe care, ulterior, cineva din mănăstire l-a dat către Chevron. Cine a făcut asta va răspunde potrivit canoanelor bisericii, pentru că este ilegal. Nu acesta este însă motivul pentru care ne opunem exploatării. Domnul secretar este un om mic care nu vrea binele comunităţii”, a replicat înalta faţă bisericească de la Bârlad.

Represaliile de la Huşi

Agerpres 6035123 Vasile Laiu

Vasile Lăiu nu poate fi tras la răspundere pentru acţiunile sale de Episcopia Huşilor, pentru că este pe acelaşi “palier ierarhic” cu Prea Fericitul Corneliu, iar Biserica Ortodoxă Română nu a formulat o poziţie oficială în această speţă.
Însă un alt preot ortodox din judeţul Vaslui a fost anchetat în această vară de superiorii săi de la Episcopia Huşilor, după ce a lipit afişe şi i-a îndemnat pe enoriaşi, în numele Bisericii, să protesteze faţă de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. “Răzvrătitul” este Iulian Ghimuş, preot paroh în localitatea vasluiană Gara Banca. Pe afişele care îndemnau la răzmeriţă, preotul a folosit numele parohiei pe care o slujeşte, fapt care a stârnit mânia Episcopiei Huşilor.
„Orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoane fizice şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii. Episcopia Huşilor nu a organizat şi nici nu va organiza vreo acţiune în acest sens, iar cei implicaţi în aceste activităţi nu au voie să folosească în mod iresponsabil Biserica în aceste dezbateri”, spunea, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Marin Tudorica.
Cum s-a răzgândit Ponta

Primul ministru al României, Victor Ponta, i-a ameninţat cu puşcăria pe protestatarii de la Pungeşti, pentru instigarea la revoltã a sătenilor din comună. Premierul uită de impunerea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist din România. Sub numele „Instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică”, moratoriul presupunea, practic, sistarea oricărei activităţi de extracţie. Moratoriul a expirat însă la finele anului trecut, iar Guvernul nu l-a mai prelungit. Din opoziţie, USL a contestat planurile companiei americane Chevron de a extrage gazele de şist în România, după ce gigantul energetic american a concesionat patru perimetre – trei în Dobrogea şi unul în Vaslui – şi a şi început, într-unul dintre ele, lucrările de prospecţiune.

Articolul precedentÎntreprinderea fantomă IMUM Medgidia s-a întors să moară la stat
Articolul următorHalda de zgură de la Galaţi, undă verde peste capul UE