La o lună de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) – Curtea de la Strasbourg i-a respins ca inadmisibilă acțiunea introdusă în dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase comentează pe blogul său soluția. De altfel, fostul premier are chiar un sfat pentru toți cei care se adresează CEDO, anume că „nu are rost” să cheltuie banii.
Pe 29 septembrie, CEDO s-a pronunțat în cauza Năstase împotriva României, în care atât fostul premier cât și soția sa reclamau procedurile din dosarul „Zambaccian”.
CEDO nu s-a pronunțat doar în această speță, ci și și în dosarul privind finanțarea campaniei electorale – „Trofeul calității”, în ambele cauze cererile introduse împotriva Statului Român fiind considerate inadmisibile.
În iunie 2012, Adrian Năstase era condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în procesul „Trofeul Calității”, fiind încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate în 18 martie 2013. La distanță de câteva luni, pe 6 ianuarie 2014, Adrian Nastase a primit a doua condamnare definitivă – patru ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”, fiind liberat condiționat în 21 august 2014.
Dacă de închisoare a scăpat cu doar câteva luni executate, în două „calupuri”, acum Năstase este nemulțumit că procedurile la CEDO sunt greoaie, iar deciziile luate de Curtea de la Strasbourg au venit după ani buni. Între timp, în țară, anul trecut fostul premier a fost reabilitat.
„După 8 ani, plângerea mea la CEDO, în Dosarul Zambaccian, a fost respinsă, ca INADMISIBILĂ. A fost nevoie, deci de 8 ani pentru ca cererea să fie declarată inadmisibilă! Celeritate, nu? Să nu comparați cu plângerea Codrutei Kovesi, care a primit răspuns în câteva săptămâni…
Și plângerea în Dosarul Afișelor electorale a fost respinsă tot ca INADMISIBILĂ. Nu era nevoie de vizibilitate într-o dezbatere publică europeană. Așa încât cei 972 de martori ai acuzării fată de cei 4 martori ai apărării au fost considerați o procedură corectă de „egalitate a armelor”. Între altele… (…)
În octombrie 2013, a fost desemnat un nou judecător român la CEDO – Iulia Motoc (în cadrul acordului de coabitare Băsescu-Ponta) iar în noiembrie 2014 s-a dat decizia de inadmisibilitate la plângerea formulată de mine. Niciunul din motivele invocate de mine nu a fost acceptat”, scrie Adrian Năstase pe blog.
Tot aici, Năstase prezintă frământările acelor ani, evenimente pe care le leagă de „dosare cu obiective politice”,inclusiv ale sale, și că CEDO „a trebuit să-și schimbe chiar și jurisprudențe anterioare”, pentru a da soluție în una dintre cauzele sale.
„Concluzia mea pentru cei care mai cred în povești cu zâne, „statul de drept”, „drepturile omului”, „valori și principii europene”, CEDO, să nu-și mai irosească banii pe traduceri, taxe, corespondență, avocați deoarece comandamentele politice guvernează și la Strasbourg. (…)
Atât soluția instanței naționale, cât și soluția CEDO sunt absurde și arbitrare”, consideră fostul premier. Întregul material, pe adriannastase.ro.