Un polițist din Iași a scăpat cu o condamnare cu suspendare, însă o perioadă nu mai are voie să îmbrace haina de poliție, după ce a fost prins cu mită.
Denunțătoare a fost o studentă, căreia agentul de poliție i-a solicitat, în luna mai a acestui an, o sumă cuprinsă între 300 și 500 de euro, pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională la regimul rutier şi a nu-i suspenda permisul de conducere.
De primit, agentul de poliție a primit doar 200 de euro, după care a fost prins în flagrant, dat fiind că cea căreia îi solicitase banii sunase la Call-center anticorupție 0800.806.806, Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, în aceeași zi în care primise „oferta” de la polițist.
În vârstă de 37 de ani, inculpatul era agent-şef adjunct de poliţie din cadrul IPJ Iaşi – Poliţia Municipiului Iaşi – Secţia 2 Poliţie – Compartimentul Ordine Publică, fiind încadrat în anul 2005 în Ministerul de Interne. Prin poziția pe care o ocupa la IPJ Iași, inculpatul trebuia să întocmească acte de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor, însă cel puțin legat de motivul flagrantului, acesta a acționat contrar legii.
Astfel, potrivit rechizitoriului, agentul de poliţie a sunat-o pe martora denunțătoare pe 02.05.2023, având în vedere că aceasta își parcase mașina într-un loc nepermis atunci când ajunsese la universitatea unde avea cursuri, și, după ce i-a spus că îi va fi suspendat permisul de conducere pentru două luni şi că îi va fi aplicată o amendă, i-a propus să găsească pe cineva cu permis de conducere care să fie dispus să primească sancţiunea contravenţională în locul său.
Ulterior, dat fiind că tânăra nu a găsit pe nimeni, agentul de poliţie i-a spus să îl sune, moment în care acesta i-a scris pe whatsapp şi i-a precizat că „a rezolvat partial” şi că va aştepta confirmarea sa. Când au reluat discuția pe whatsapp, polițistul i-a spus tinerei că a găsit două „oferte”, la o sumă cuprinsă între 300 şi 500 de euro.
După ce martora denunțătoare i-a spus că a reuşit să fac rost de suma de 200 de euro, cei doi s-au întâlnit din nou, pe 4 mai, când polițistul s-a apropiat de ea cu o trotinetă, a luat banii și i-a pus repede în buzunar, fără să îi numere, spunându-i că un prieten de-al lui cerea 500 de euro, iar doar moldovenii au acceptat suma de 200 de euro şi că cei 200 de euro pe care i-a luat vor ajunge la „nişte sinistraţi”.
Imediat după aceasta s-a procedat la constatarea săvârşirii, în condiţii de flagranţă, a infracţiunii de luare de mită, însă chiar și așa, inculpatul a susţinut că nu a solicitat nicio sumă de bani, cei 200 de euro fiind de fapt pentru chirie. Însă, în afară de flagrant, au existat inclusiv înregistrări ale convorbirior purtate de inculpat cu femeia căreia i-a solicitat banii, astfel că, în faza de judecată, acesta a recunoscut tot.
Mai ales că, după constatarea infracţiunii flagrante, inculpatul a fost reţinut 24 de ore, ulterior fiind arestat la domiciliu, măsură care a fost menţinută până la data pronunţării condamnării de către instanţa de fond:
„Condamnă pe inculpatul Alupului Adrian-Laurenţiu, la pedeapsa principală de 2 ani şi 8 luni închisoare, la care adaugă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – aceea de poliţist – pe o durată de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”.
Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiuni – aceea de poliţist – pe durata şi în condiţiile prevăzute de art. 65 Cod penal.
Dispune suspendarea executării pedepsei închisorii aplicate sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, dispoziţie faţă de care pedeapsa accesorie stabilită prin prezenta sentinţă penală, anterior indicată, urmează a deveni executabilă doar în ipoteza revocării suspendării sub supraveghere şi a executării pedepsei principale a închisorii în regim de detenţie, iar executarea pedepsei complementare stabilită prin prezenta sentinţă penală, anterior indicată, va începe conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal.
Stabileşte că, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) -să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iaşi, la datele fixate de acesta; b) -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) -să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) -să comunice schimbarea locului de muncă; e) -să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului următoarele obligaţii: – obligaţia de a nu părăsi părăsi teritoriul României, fără acordul instanţei. Dispune ca inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, fie în cadrul Consiliului Local Iaşi – Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, fie în cadrul Consiliului Local Iaşi – Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, instituţie ce va fi stabilită de către consilierul de probaţiune, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Instanţa deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii de 24 ore, de la data de 04.05.2023, ora 18:48 şi până la data de 05.05.2023, ora 18:48 şi a măsurii arestului la domiciliu de la 05.05.2023 la zi (data pronunţării sentinţei). Constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Alupului Adrian-Laurenţiu. Cu drept de apel în termen de 10 zile”.