Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, este unul dintre pensionarii care este decis să lupte cu sistemul pentru a-și recupera drepturile speciale ca parlamentar, pierdute în urma modificărilor legislative.

Daea a recunoscut că a fost unul dintre promotorii legii prin care parlamentarii beneficiau de o pensie specială iar acum, că a rămas doar cu pensia obișnuită, nu este chiar ușor.

Potrivit Adevărul.ro, fostul demnitar a vorbit despre pensia sa în cadrul unei conferințe, dezvăluind cât încasează lună de lună. Potrivit acestuia, pensia sa de drept este de 2.300 de lei după 52 de ani de activitate, drept pentru care a introdus o acțiune în instanță, asemenea altor parlamentari.

În vârstă de 71 de ani, Daea a fost senator de Mehedinți între 2004–2016 pe listele PSD, procesul fiind deschis de acesta la Tribunalul Mehedinți, alături de alți trei foști parlamentari din acest județ: Alexandru Ioan Morțun (70 de ani, fost senator PNL între 1996-2000 și 2004-2008), Romulus Raicu (74 de ani, deputat în legislatura 1996-2000 din partea PUNR) și Nicolae Drăghiea (54 de ani, fost deputat român în legislatura 1992-1996, PSM).

Perioada din Parlamentul României nu este echivalentă cu salariul. Conform articolului 10 din Codul Muncii, la salariu pot fi aduse în calcul pensiei şi celelalte venituri care înseamnă vechimea în muncă, indemnizaţie de conducere, astfel încât să intri în altă logică în formula de calcul. Voi căuta răspuns în instanţa de judecată pentru a înţelege pentru toţi şi fiecare în parte că legea trebuie respectată şi nu poate fi pusă sub semnul întrebării decât verificată de instituţiile abilitate. Nu este vorba de oportunism, ci de respect faţă de lege şi importanţa rostul pe care îl are parlamentarul“, a spus Petrea Daea pentru sursa citată.

Articolul precedentRomânii, trecere liberă pe podurile de la Cernavodă și Giurgeni
Articolul următorPriorități în România anului 2021: Legea colindului a fost publicată în Monitorul Oficial