Patru ani de procese și o sentință definitivă de achitare: fostul ministru de Interne Cristian David a fost achitat astăzi definitiv pentru trafic de influență. Fost senator de Vaslui în 2004-2008 și 2008-2012, și care a îndeplinit funcția de ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar (2004-2007) și ulterior pe cea de ministru al Internelor și Reformei Administrative, din 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării guvernamentale a cabinetului Tăriceanu. În iulie 2015, acesta a fost însă trimis în judecată pentru o intervenție de 500.000 de euro.

Toto timpul, Cristian David a susținut că procurorii anticorupție l-au acuzat degeaba, însă în decembrie 2017 a fost condamnat la 5 ani cu executare, judecătorii dispunând atunci și menținerea măsurilor asiguratorii și confiscarea sumei de 500.000 de euro de la acesta. În dosar au mai fost inculpați Valeriu-Roger Nițescu – condamnat inițial la 6 ani de închisoare, în timp ce fostul prefect de Buzău, Bîgiu Marian Cristinel a fost achitat pentru spălare de bani, ca și afaceristul Gheorghe Doloiu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului DOLOIU GHEORGHE, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor, și în stare de libertate, a inculpaţilor DAVID CRISTIAN, ministru al Internelor și Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită, NIŢESCU VALERIU ROGER, şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:trafic de influenţă, spălarea banilor, complicitate la luare de mită, BÎGIU MARIAN CRISTINEL, prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor.

În calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul inculpatului Nițescu Valeriu Roger, inculpatul David Cristian a pretins, iar în luna februarie 2008, a primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul David Cristian pentru a-și exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă.

În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în scopul menționat mai sus, inculpatul Niţescu Valeriu Roger, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro. Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunțător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.
Aflând poziția terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”. Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase: 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional, 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat, 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate, 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha. Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, se arăta în rechizitoriul DNA.

Articolul precedentVioleta Alexandru este noul interimar al PNL București
Articolul următorMarian Neacșu, votat vicepreședinte al ANRE. L-a recomandat experiența…