Facebook: Florin Cîțu
Facebook: Florin Cîțu

Șase prefecturi din țară au de ieri secretari generali pe statul de plată, odată ce numirile semnate de premierul Florin Cîțu au fost publicate în Monitorul Oficial.

Din acest an, pentru a fi toată lumea mulțumită, prefecturile nu mai au doar un prefect și unul – doi subprefecți, ci și secretari generali, care vor prelua mai toate atribuțiile prefectului și vor coordona activitatea în instituții.

Numirile publicate ieri în Monitorul Oficial sunt valabile pentru următoarele șase luni, județele care de azi au secretari generali prin prefecturi fiind Bihor, Cluj, Neamț, Satu Mare, Vâlcea și Ilfov. Cei șase secretari generali au fost detașați pentru a exercita „cu caracter temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general” – deși teoretic se putea organiza chiar și un concurs.

Potrivit deciziilor premierului Cîțu, secretar general al Instituției Prefectului – Județul Bihor pentru o perioadă de 6 luni va fi Tibor Feneși, fost director executiv al Direcției Social Comunitare Bihor din cadrul Consiliului Județean Bihor. Tibor Feneși a mai fost în prefectură, în decembrie 2019 fiind numit subprefect al județului. Ulterior, în martie anul acesta, se vehicula că acesta va fi numit secretar general al Ministerului Dezvoltării, condus de Cseke Attila.

Alți secretari generali sunt Frențiu Grigore – Cluj, fost șef serviciu la Serviciul controlul legalității actelor, contencios administrativ, apostilă la Prefectura Cluj, Gheorghe Palade – Neamț, fost șef serviciu la Serviciul pentru afaceri europene, relații internaționale, dezvoltare economică, strategii și programe guvernamentale, monitorizare a serviciilor publice deconcentrate, situații de urgență, servicii comunitare de utilități publice și ordine publică, Cosmin-Mihai Dorle – Satu Mare, fost șef serviciu al
Serviciului juridic și contencios administrativ, și Ion Bîzîc – Vâlcea, fost consilier superior în cadrul Compartimentului verificarea legalității actelor, urmărirea aplicării actelor normative cu caracter reparatoriu, procesul electoral și îndrumarea autorităților administrației publice locale. Acesta din urmă a fost șef la Garda de Mediu anul trecut, în condițiile în care între 2012 – 2016 a fost primar al oraşului Băbeni, dar și candidat PNL în 2020 la alegeri, fără succes.

În ceea ce privește județul Ilfov, aici a fost numit secretar general fostul prefect al Municipiului București Marius-Cristian Ghincea, care până la această detașare de ieri a fost director general al Direcției generale administrație și relația cu Consiliul General al Municipiului București din cadrul Primăriei Municipiului București. Ghincea a fost inclusiv prefect al județului Ilfov, dar și fost secretar al orașului Pantelimon. În trecut a fost însă și secretar al orașului Voluntari, localitate unde a deținut și alte funcții de-a lungul timpului.

Articolul precedentNăsui crede că inițierea de măsuri fără banii necesari finanțării e o greșeală a statului român
Articolul următorRapoartele de activitate ale Avocatului Poporului vor fi analizate azi în Parlament