Județul Hunedoara riscă să rămână fără o importantă sursă de energie: Termocentrala Mintia. Din cauza nerespectării angajamentelor de mediu, grupurile termocentralei se vor închide rând pe rând, în anii viitori. Pierderile unității au ajuns și ele la o valoare impresionantă, de 170 milioane de lei. Costurile de producție sunt exorbitante, de 300 de lei\MW, în condițiile în care prețul de vânzare pe piața energiei, reglementat de ANRE, este de 235 de lei\MW. La acestea se mai adaugă neînțelegerile din ultima perioadă cu reprezentanții Companiei Naționale a Huilei, care vor mai mulți bani pe tona de cărbune

Prețul de producție al Termocentralei Mintia este în unele luni chiar mai mare de 300 de lei\MW, ceea ce reprezintă un record european, potrivit informațiilor obținute de Jurnal de Investigaţii.

”Acest preț ține foarte mult de management, dar și de performanțele grupurilor energetice, care la ora aceasta sunt foarte coborâte. Dau randament de 28-33%, în vreme ce în Uniunea Europeană se lucrează cu randamente de 42% și mai nou de peste 50%.”, declară persoane autorizate din cadrul termocentralei. Un alt factor de care depinde prețul de producție este calitatea și prețul combustibilului, grupurile fiind proiectate pentru un cărbune energetic de 4.200 kcal\t, iar cel livrat acum are în jur de 3.300 kcal\t și mai are 50% piatră”, susțin sursele din Mintia.

Instalații distruse

Piatra aflată în huilă distruge instalaţiile a căror întreţinere costă milioane de euro anual. Fiecare grup are două cazane, care reprezintă ”plămânii” grupului.

Preîncălzitoarele de aer ale acestora sunt înfundate cu zgură pietrificată și nu le curăță nimeni. Mai contribuie și vârsta, au fost construite în 1970, respectiv 1971. Ar trebui să producă 210 MW\grup. Dar, de exemplu, Grupul 4 nu poate produce mai mult de 123 MW\oră încărcat la maximum, deși turbina e bună, dar preîncălzitorii sunt înfundați.

Huila de Valea Jiului are cenușă 40% și 50% piatră. „Cât bagi în foc atâta scoți. Se distrug morile când se macină piatră în loc de cărbune, iar cenușa trebuie s-o pui undeva, împreună cu zgura. Alți bani și aici, plus că se mai duc alţi bani şi pe transport când cari 50% steril și piatră. Dacă ar fi fost separat fizic, cărbunele din Vale ar fi avut 5.400 kcal\t”, declară Cristian Vladu, fost director al Termocentralei Mintia.

Huila prea bună strică

 Compania Naţională a Huilei livrează materie primă zilnic, dar fără contract. Și asta pentru că CNH e nemulțumită de prețul pe care-l oferă Mintia pe cărbune, 65 de lei\Gcal.

Paradoxal – termocentrala din capitala județului preferă importurile, oferind 85 de lei\Gcal, dar huila din import e ”prea bună” și strică, la rândul ei, instalațiile de ardere, care sunt proiectate pe calitatea cărbunelui din Valea Jiului.

Sindicaliștii din minerit consideră și ei că prețul de cumpărare a huilei din Vale e discriminatoriu. ”Contractul pe care îl avem cu Mintia face referire la puterea calorică. Acceptă minimum 3.300 kcal pe tonă. Ceea ce aduc din import are puterea calorică peste 5.000 kcal și nu-l pot arde. CNH primește 65 de lei\Gcal, pe când celor din import le dau 85 de lei. Este un lucru cu care noi nu suntem de acord. Piața energiei nu este liberalizată”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Oficialii CNH spun însă că, dacă cei de la Mintia nu ar fi mulțumiți, ar trebui să nu accepte cărbunele, dar, din punctul lor de vedere, ”huila răspunde pretențiilor beneficiarului”. Oana Stoicuţa, purtător de cuvânt al CNH declară : ”calitatea huilei livrate de CNH către Termocentrala Mintia este de 3.357 Gcal\t și răspunde pretențiilor beneficiarului. Precizăm faptul că huila livrată este recepționată cantitativ și calitativ de către reprezentanți ai Electrocentrale Deva-Mintia. În situația în care huila nu corespunde din punct de vedere calitativ, livrarea poate fi refuzată de aceștia”.

Reprezentanții CNH recunosc faptul că încă nu s-a ajuns la un contract între ei și Mintia, din cauză că nu s-au înțeles la preț. „Cantitatea de huilă programată a se livra în acest an către Mintia este de 1,29 milioane tone la preţul de 65 de lei pe Gcal”, precizează Oana Stoicuța.

Guvernul și Mintia acuză CNH

Totuși, situația din prezent este una bună, dacă se ia în calcul producția scăzută ce va urma după ce se vor închide minele declarate neviabile.

În perioada care va urma după intrarea în program de închidere a minelor EM Petrila, EM Paroșeni și EM Uricani, producția CNH va intra pe un trend descendent, fapt care va influența implicit și situatia livrărilor către beneficiari.Menționăm că, pentru anul 2012, producția aferentă celor trei exploatări este de 695 mii tone. „Producția CNH poate fi revitalizată doar în condițiile implementării unui program de retehnologizare cu accent pe creșterea productivității muncii”, explică oficialii CNH.

Mintia încă are pierderi, iar oficialii Guvernului spun că ar fi și din cauza prețului mai mare pe care îl cere CNH. ”Cărbunele din Valea Jiului pe care de câteva luni îl cumpără cu 72-73 de lei pe Gcal duce și acesta la pierderi, fiindcă prețul e prea mare. Când ai un consum foarte mare și capacitățile de producție sunt limitate”, a declarat, Caroly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Tiberiu Borca, actualul director al Termocentralei Mintia, nu a dorit să dea prea multe explicații în legătură cu pierderile de sute de milioane ale unității pe care o conduce. În opinia lui, singurul vinovat de pierderile de la Mintia este CNH, care a îndrăznit să ceară un preț mai mare pe Gcal. ”Întrebați-i pe cei din CNH de ce înregistrăm pierderi. Acestea sunt din cauză că prețul la materia primă a crescut corelat cu produsul finit”, a declarat, sec, Borca.

Probleme de mediu

La toate problemele enumerate se adaugă și cele legate de neîndeplinirea angajamentelor de mediu impuse de Uniunea Europeană. Astfel, în acest an, Mintia mai poate funcționa cu grupurile 2, 3, 4, 5, 6.

Dar grupul 2 mai are circa 2.500 de ore de funcționare. În anul 2013, Mintia trebuie să oprească grupurile 2, 3 și 4 pentru lipsa desulfurării, deci va mai produce doar cu grupurile 5 și 6. Începând cu 1 ianuarie 2014, Mintia se va opri complet, pentru că nici tehnic și nici fizic nu se mai pot executa lucrările de desulfurare, care durează minimum doi ani și nici nu au sursa de finanțare. „Ar fi putut să facă proiectele și să le depună pe Ministerul Economiei și al Mediului, dar nu le-au depus și nu au nici finanțare”, a declarat Bogdan Țîmpău, deputat PNL de Hunedoara.
Caroly Borbely spune însă că nu numai Mintia are probleme cu angajamentele de mediu, ci toate termocentralele din țară. ”Toți directorii au fost anchetaţi, cazul de la Mintia nu este singular. Sursele de finanțare sunt greu de găsit, iar acum suntem pe ultima sută de metri privind înființarea Complexului Energetic Hunedoara. Există o întârziere foarte mare cu aceste proiecte pe mediu, dar nu pot scrie eu proiecte în locul directorului. Până la urmă se vor găsi soluții”, precizează Borbely.

Producție scumpă și proastă

Cristian Vladu, fostul director al Termocentralei Mintia, explică faptul că nimeni în această țară nu cumpără energia produsă cu asemenea costuri pe piețele de energie care funcționează astăzi. Drept urmare, Guvernul, prin ANRE, reglementează niște prețuri pentru cei care produc scump și prost. ”Dar nu este vorba de orice prețuri. Acestea au un fundament științific, iar anul trecut prețul reglementat a fost de 235 de lei\MW. Soluția ar fi ca Mintia să-și micșoreze costurile până la pragul de rentabilitate, adică măcar până la concurența cu 235 de lei\MW. Statul știe de pierderile acestea și nu ia nicio măsură pentru simplul motiv că o mână o spală pe alta, afaceri, piese de schimb la suprapreț, certificate de noxe vândute sub prețul lor real și multe asemenea”, precizează Cristian Vladu.

 

Articolul precedentPNL – un OZN electoral
Articolul următorManagement coroziv la Oţelul (II). Cum a tocat Marius Stan banii campioanei