OMS a solicitat încă din ianuarie României să adopte măsuri speciale pentru combaterea epidemiei de coronavirus
Ziarul de Investigații a intrat în posesia unui document care, dacă este autentic, pentru nu am reușit să obținem nicio reacție din partea unui oficial în acest sens, incriminează grav guvernul. Referatul Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică, datat 23 martie, prin care se solicită adoptarea măsurilor speciale în potriva epidemiei de coronavirus, măsuri care de altfel au și fost adoptate, dar mult mai târziu, face referire la faptul că Organizația Mondială a Sănătății a solicitat, atenție, încă din 22 ianuarie măsuri speciale. Statele din EU, inclusiv România, trebuiau să adopte măsuri urgente pentru limitarea efectelor SARS Cov- 2 (ulterior cunoscut ca pandemia Covid 19). Specialiștii internaționali au urmărit evoluția epidemiei de coronavirus din China și au aplicat matricea în Europa. Au concluzionat că riscul este la fel de mare, lucru de altfel demonstrat de situația din Italia și mai nou Spania. De ce nu s- a luat nicio măsură în România de către executivul Orban, asta vor trebui să răspundă guvernanții.
Guvernanții au dormit în papuci
“Ținând cont de caracterul înalt contagios al virusului (!!!, n.r.), care a provocat decesul unui mare număr de persoane de pe teritoriul Republicii Populare Chineze, dar și în alte state, precum și faptul că zilnic sunt raportate cazuri de infectare cu Coronavirus în statele din Uniunea Europeană și luând în considerare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, dispuse în cadrul reuniunii din data de 22- 23 ianuarie 2020, România trebuie să asigure gestionarea infecțiilor cu noul virus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prevenirea răspândirii a infecției”, se arată în referatul redactat două luni mai târziu și ajuns pe masa Ministrului Sănătății. Mai pe înțelesul tuturor, tot ceea ce vedeți acum, măsurile speciale, starea de urgență ar fi trebuit discutate și aplicate încă din ianuarie și nu acum, când virusul a scăpat deja de sub control.
O ordonanță… pierdută
Abia pe 21 martie executivul a emis mult- mediatizata ordonanță militatară nr. 2 care a instituit primele măsuri considerate cu adevărat eficiente pentru limitarea extinderii pandemiei de coronavirus. Și nu mă refer aici strict la interzicerea sau limitarea circulației populației, scoaterea armatei pe străzi sau ce- o mai fi, ci la achiziția de echipamente de protecție și suplimentarea cu aparatură și personal a sistemului medical, care acum nu sunt de găsit pe piață. Din păcate pentru români statul nu a făcut nimic în nicio direcție, astfel că numărurl cazurilor de infecție cu coronavirus crește exponențial pe zi ce trece.