Procurorul general, Augustin Lazăr, i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG de modificare a legilor justiţiei, Ordonanța 7.
„În ziua de 25 februarie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiţiei. Solicitarea anterior menţionată a fost transmisă, pentru informare, Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi Prim-ministrului României”, anunţă Ministerul Public.
În sesizare, procurorul general invocă: absenţa situaţiei extraordinare, subrogarea Guvernului în prerogativele constituţionale ale Parlamentului, încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Consiliului Superior al Magistraturii şi, prin aceasta, încălcarea art. 1 alin. (4) şi (5) din Constituţie, prejudicierea statutului constituţional al procurorilor, lipsa de previzibilitate, afectarea instituţiilor fundamentale. Încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituţie, încălcarea principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constituţie
Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat încă de vineri, la RFI, că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale suspecte de neconstituţionalitate în OUG de modificare a legilor justiţiei, iar luni va face demersurile pentru sesizarea Curţii Constituţionale. „Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (…) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?”, a afirmat Lazăr.