rezultate alegeri republica moldova

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon – care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică, se află pe primul loc, conform rezultatelor parţiale ale alegerilor legislative din Republica Moldova.

Pe locul al doilea se află Alianţa ACUM – din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE şi NATO, care este urmată de Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vlad Plahotniuc.

Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a peste 96% din procesele verbale. Comform acestor date, PSRM a obţinut 31,45% din voturi, „ACUM” DA şi PAS -25,90 %, PDM -24,12%, , PP „Şor” -8,5 %, PCRM -3,8%.

Moldovenii au votat, duminică, într-un scrutin în care i-au ales pe cei 101 membri ai Parlamentului unicameral, al cărui rezultat poate amplifica disensiunile între formaţiunile prooccidentale şi proruse. Politicienii din partidele de opoziţie din România i-au îndemnat pe moldoveni să voteze forţele pro-europene şi să meargă cât mai mulţi la urne. Peste 49% dintre cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot au fost la urne.

Co-președintele ACUM Maia Sandu a anunțat proteste pentru următoarele zile. „Alegerile au fost fraudate. Ne vom apăra votul”, a spus Sandu în cadrul emisiunii înPROfunzime de la PRO TV.

Maia Sandu a declarat că aceste alegeri au fost „cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova”. Pe de altă parte, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a delcarat că alegerile s-au desfășurat liber și corect și a mulțumit organizatorilor. „Indiferent de rezultat, acesta va fi mai mic decât ar fi trebuit să fie”, a adăugat Maia Sandu și a amintit că blocul ACUM a cerut nerecunoașterea rezultatelor votării din stânga Nistrului.

Articolul precedentBăsescu îi atacă pe Turcan și Barna, pentru ”slugărnicia” de la Congresul UDMR
Articolul următorAugustin Lazăr îi cere lui Victor Ciorbea să atace la CCR Ordonanța 7