rezultate alegeri republica moldova

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon – care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică, se află pe primul loc, conform rezultatelor parţiale ale alegerilor legislative din Republica Moldova.

Pe locul al doilea se află Alianţa ACUM – din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE şi NATO, care este urmată de Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vlad Plahotniuc.

Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a peste 96% din procesele verbale. Comform acestor date, PSRM a obţinut 31,45% din voturi, „ACUM” DA şi PAS -25,90 %, PDM -24,12%, , PP „Şor” -8,5 %, PCRM -3,8%.

Moldovenii au votat, duminică, într-un scrutin în care i-au ales pe cei 101 membri ai Parlamentului unicameral, al cărui rezultat poate amplifica disensiunile între formaţiunile prooccidentale şi proruse. Politicienii din partidele de opoziţie din România i-au îndemnat pe moldoveni să voteze forţele pro-europene şi să meargă cât mai mulţi la urne. Peste 49% dintre cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot au fost la urne.

Co-președintele ACUM Maia Sandu a anunțat proteste pentru următoarele zile. „Alegerile au fost fraudate. Ne vom apăra votul”, a spus Sandu în cadrul emisiunii înPROfunzime de la PRO TV.

Maia Sandu a declarat că aceste alegeri au fost „cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova”. Pe de altă parte, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a delcarat că alegerile s-au desfășurat liber și corect și a mulțumit organizatorilor. „Indiferent de rezultat, acesta va fi mai mic decât ar fi trebuit să fie”, a adăugat Maia Sandu și a amintit că blocul ACUM a cerut nerecunoașterea rezultatelor votării din stânga Nistrului.