Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Este vorba despre zonele montane Iezer, Păpușa și Piatra Craiului.

Decizia vine ca urmare a riscului producerii de avalanșe. Salvamontiștii din Argeș au ținut să precizeze că riscul de avalanșă este de grad 4 din 5.

Creșterea stratului de zăpadă a dus la închiderea traseelor montane

Potrivit Salvamont Argeș, în ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a județului. Acestea au determinat creșterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri.

Astfel, grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeș de la Cota 2000, de pe Transfăgărășan, măsoară aproape 150 de centimetri.

Salvamontiștii recomandă prudență și evitarea drumețiilor. Riscul de avalanșă este foarte mare

De asemenea, vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt. Prin urmare, în zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă.

Acestea nu au coeziune și, în aceste condiții, la supraîncărcări ușoare se pot declanșa avalanșe.

Salvamont Argeș recomandă turiștilor să nu meargă singuri în drumeție. Mai mult, echipele insistă ca turiștii să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate.

În plus, oamenii trebuie să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanșă, sondă, dispozitiv de verificat în avalanșă și lopată de zăpadă.

Este foarte important să obțină toate informațiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii și despre evoluția vremii de la echipele salvamont. Informațiile pot fi obținute apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei ”SALVAMONT”, a declarat Cristian Toma, șef Serviciu Salvamont Argeș.

Articolul precedentSistem de alertă pentru persoanele cu probleme de sănătate, introdus în Sectorul 1
Articolul următorMesajul de Crăciun al primarului Sectorului 5: „Familia mi-a arătat calea când mi-a fost greu”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time