petrica paraschiv arestat

Condamnare pe fond în dosarului bărbatului din Medgidia care în aprilie anul trecut a ucis și jefuit o profesoară care locuia în Cernavodă.

Ieri, Tribunalul Contanța i-a aplicat acestuia o pedeapsă totală de peste 27 de ani de închisoare, găsindu-l vinovat atât pentru omor calificat, cât și pentru tâlhărie calificată. De altfel, inculpatul a și recunoscut faptele, atât în fața anchetatorilor, cât și în fața familiei sale.

Fapta a fost comisă de inculpat în data de 6 aprilie 2021, fiind anunțată inițial de fratele acestuia, care a sunat la 112. Astfel, pe 8 aprilie, fratele inculpatului povestise că acesta i-a spus că ar fi omorât o femeie în oraşul Cernavodă și, chiar dacă iniţial nici nu l-a crezut, a decis să anunţe totuşi organele de poliţie. Ulterior, și sora victimei a sunat la 112, unde a anunțat că aceasta nu îi mai răspunde la uşă şi la telefon, iar yala de la uşa de intrare în apartament este blocată, ceea ce îi dăduse de gândit.

Mai mult decât atât, și sora victimei a dat un indiciu privind identitatea inculpatului, în condițiile în care ultima dată când vorbiseră, aceasta îi relatase că fusese contactată de bărbat cu rugămintea să îl ajute cu depozitarea unor materiale. Așa s-a descoperit că victima îl cunoștea, deoarece inculpatul, de profesie tâmplar, îi făcuse câteva lucrări în apartament.

Cadavrul femeii a fost găsit chiar pe 8 aprilie, de pompierii care au reușit să intre în apartamentul acesteia: victima era întinsă pe patul din dormitor, cu faţa în jos, parţial dezbrăcată și cu mâinile la spate, având în gură un căluş confecţionat din două şosete. Deja la acel moment existau mai multe indicii privind identitatea criminalului, astfel că, în urma unei discuții cu concubina inculpatului, polițiștii au mers și l-au căutat, identificându-l pe raza localităţii Pietreni, într-o mașină închiriată. La acel moment, inculpatul a fost dus la spital, întrucât băuse antigel, însă după primele investigații medicale s-a descoperit că nu era în pericol, astfel că a fost dus la audieri.

Chiar de la început inculpatul a recunoscut tot, ba chiar a povestit că, deoarece nu avea bani, a luat hotărârea să meargă la acasă la victimă şi, profitând de neatenţia acesteia, să ia o cheie de la intrare în apartament, iar ulterior pe timpul noptii, când aceasta dormea, să intre în casă, s-o lege de mâini şi să-i ceară să-i dea banii pe care îi deţine.

Odată ajuns în apartamentul victimei, planul s-a schimbat, după ce aceasta l-a surprins în timp ce încerca să ia o cheie, astfel că a țipat la el, moment în care, pentru a o determina să nu mai ţipe, a apucat-o cu mâna dreaptă de gât şi cu mâna stângă a prins-o în partea din spate a capului şi a tras-o spre el, cu scopul de a-i astupa gura. Dat fiind raportul de forțe, inculpatul a reușit să o trântească la sol şi s-a aşezat cu un genunchi pe şoldul ei, în timp ce victima era culcată cu faţa în jos.

Pentru că a continuat să țipe, inculpatul a luat o chingă textilă pe care o avea cu el şi i-a înfășurat-o după gât victimei, după care a vrut sa-i prindă cu ea şi picioarele, însă la un moment dat a constatat că aceasta nu se mai zbate și că avea doar nişte spasme, după care nu a mai mişcat. Din ce a relatat inculpatul, inițial a crezut că victima a avut un episod de leşin, astfel că a luat-o cu ambele mâini de umeri, a pus-o în patul din dormitor şi, neştiind ce să facă, pentru a induce în eroare autorităţile, a dezbrăcat-o, i-a scos ciorapii din picioare şi i-a folosit drept căluș, legând-o totodată de mâini.

Inculpatul a mai relatat că a stat câteva ore în apartament, până în zorii celei de-a doua zile, fumând. Ulterior, când a văzut că victima nu își revine din ceea ce el credea că este un leșin, a căutat în geanta acesteia, de unde la luat trei carduri şi suma de 500 de lei, cheile de la autoturismul victimei, dar și telefonul victimei. De pe acest telefon, inculpatul i-a trimis un mesaj sorei victimei pe 7 aprilie, pe la prânz, dat fiind că aceasta suna în mod repetat, și dorea să o liniștească. Ulterior, inculpatul a închis telefonul şi seara l-a aruncat pe autostradă.

În timpul anchetei, inculpatul a refăcut și traseele urmate până să fie prins, iar în aceeași zi, pe 8 aprilie 2021, a fost arestat preventiv. Dosarul a ajuns în instanță câteva luni mai târziu, în iulie 2021, iar în urma probelor administrate, Tribunalul Constanța l-a găsit vinovat:

Condamnă pe inculpatul Hărăbor Romică Cosmin la pedeapsa de 25 ani (faptă săvârşită la data de 06/07 aprilie 2021 asupra victimei Pălu Cristina). Condamnă pe inculpatul Hărăbor Romică Cosmin la pedeapsa de 7 ani închisoare (faptă săvârşită la data de 06/07 aprilie 2021 asupra victimei Pălu Cristina). Contopeşte pedepsele menţionate mai sus în pedeapsa cea mai grea, aceea de 25 ani închisoare la care se adaugă 2 ani şi 4 luni închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de 7 ani închisoare), urmând ca inculpatul Hărăbor Romică Cosmin să execute în final pedeapsa de 27 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsa complementară de 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen. şi pedeapsa accesorie privind interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi lit. b C.pen., pe toată durata executării pedepsei principale.

Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Hărăbor Romică Cosmin perioada reţinerii şi a arestului preventiv de la 08.04.2021 la zi şi menţine măsura arestării preventive a acestuia. Dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatului Hărăbor Romică Cosmin în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J. Ia act că moştenitoarea victimei – numita Pălu Ebi nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Obligă inculpatul Hărăbor Romică Cosmin la plata sumei de 1.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare reprezentând onorariu apărător din oficiu în cuantum de 942 lei (în faza cercetării judecătoreşti) şi onorariu avocat oficiu în cuantum de 1.495 lei (în faza de cameră preliminară şi parţial în faza cercetării judecătoreşti) vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Articolul precedentMaia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”
Articolul următorPrimarul din Timișoara, audiat într-un dosar legat de angajări: „Nu am o problemă să fim verificați până la chiloți”