La câteva zile după semnarea, pe 17 septembrie, de către președintele României, Klaus Iohannis, a o serie de decrete de decorare, a izbucnit un întreg scandal.

În centru, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler acordat fostului viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu, în prezent consilier de conturi.

Aurelian Bădulescu a fost într-adevăr personaj principal în mai multe scandaluri, ba chiar în 2020 a fost sancționat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a declarat că „(…) anormalitatea și homosexualitatea și bulangii îi transformăm acum în progresiști. (…) Ca femeie eu cred că ar trebui să vă opriți din discursul asta cu bulangii (…) Și cum să îi fac? Homosexuali, progresiști? Dar procuriști pot să le spun?”.

De aici, CNCD a constatat că declarația „reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, astfel că „s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei față de Aurelian Bădulescu. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amendă 7”.

De altfel, în același an, în urma unei postări controversate, în care Aurelian Bădulescu publicase o fotografie trucată ce-l înfățișa pe președintele Iohannis în postura de lider nazist, acesta și-a dat demisia din funcția de președinte interimar al filialei PSD Sector 3.

Același Aurelian Bădulescu este cel care, în campania pentru locale din 2020, s-ar fi îmbrâncit reciproc Nicușor Dan pe marginea unui drum al Capitalei, în Prelungirea Ghencea, unde acesta din urmă susținea o conferință de presă.

Acel an a fost unul încărcat, fostul viceprimar al Capitalei având mai multe ieșiri publice controversate anti-UE. Anterior, în decembrie 2018, într-o ședință a Consiliului Local al Municipiului București, acesta a înjurat-o pe consiliera USR Ana Ciceală de mamă, la acel moment, potrivit Libertatea, Bădulescu a răspuns sec: „Aşa am făcut!”.

Aceasta în condițiile în care cu câteva luni înainte, într-o ședință în care consilierii USR s-au opus unui proiect, aceeași sursă menționează că Bădulescu le-ar fi transmis că sunt „javre”, „fraieri” și „bulangii”.

Și în septembrie 2019 s-a discutat pe seama unei ieșiri a lui Bădulescu, care i-ar fi transmis printr-un SMS unei jurnaliste de la Evenimentul zilei că este „o vacă”.

Or toate acestea au redevenit de actualitate, o dată cu decorarea lui Aurelian Băsulescu. Anii au trecut, iar fostul viceprimar a fost votat în 2023 de Parlamentul pentru o funcție de consilier la Curtea de Conturi, poziție unde are mandat timp de 9 ani. Or decorarea are legătură cu „prilejul aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public extern, precum și pentru rolul determinant pe care îl au în cadrul Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI)”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer: lui Gene L. Dodaro, controlor general al Statelor Unite ale Americii și șef al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală din SUA (GAO) și lui Bruno Dantas, președintele Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI), președinte al Curții de Conturi, Republica Federativă a Braziliei.

De asemenea, cu prilejul aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României, pentru merite cu totul excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea desfășurată în fruntea unei autorități emblematice pentru buna gestionare a resurselor financiare, contribuind, în acord cu standardele de audit și bunele practici internaționale, la promovarea integrității, independenței, obiectivității, profesionalismului și transparenței drept valori de bază în exercitarea actului de control, atât între instituțiile de stat, cât și între acestea și cetățean, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer domnului Busuioc Mihai, Președintele Curții de Conturi a României.

Totodată, cu prilejul aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României, în semn de înaltă apreciere pentru integritatea, dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind la o mai bună întrebuințare a resurselor financiare ale statului român, Președintele Klaus Iohannis a conferit

Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului Heiuș Lucian-Ovidiu, vicepreședinte al Curții de Conturi a României, domnului Mocioalcă Ion, vicepreședinte al Curții de Conturi a României, domnului Vlădescu Lucian-Dan, președinte, Autoritatea de Audit, doamnei Pricopie Camelia, vicepreședinte, Autoritatea de Audit, și domnului Tunaru Florin, vicepreședinte, Autoritatea de Audit;

Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer domnului Călin Ion, consilier de conturi;
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Boghicevici Claudia, consilier de conturi, doamnei Călugăreanu Mirela, consilier de conturi, doamnei Drăgan Carmen-Dorina, consilier de conturi, și doamnei Ferencz Ștefania Gabriella, consilier de conturi.

Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler domnului Bădulescu Aurelian, consilier de conturi, domnului Dezső Csongor-Attila, consilier de conturi, domnului Dumitru Aurel, consilier de conturi, doamnei Lacziko Enikő-Katalin, consilier de conturi, domnului Lazăr Sorin, consilier de conturi, domnului Popa Adrian, consilier de conturi, și domnului Stan Bogdan-Nicolae, consilier de conturi”, se detalia la acea dată.

Articolul precedentPSD spune „nu” modificării legislative propuse de PNL pentru sprijinul candidaturii lui Iohannis la Senat
Articolul următorSmiorcăială electorală! Președinte mic, cerșesc (cu eleganță) favoruri mari