Foto Știrile ProTV

Una dintre temele fierbinți din această perioadă, vaccinarea anti-Covid, a fost „atacată” aseară de unul dintre foștii Avocați ai Poporului, care a calificat acțiunile autorităților ca fiind „total aiurea”, în condițiile în care nu se știu multe despre vaccin, iar în acest moment ar putea fi vorba despre „un experiment”.

Gheorghe Iancu, cel care a condus instituția Avocatului Poporului nici un an, până în vara lui 2012, a subliniat în cadrul unei emisiuni la Antena 3 și că măsurile anunțate de autorități încalcă drepturile și libertățile, iar în final a catalogat totul ca fiind „o mascaradă”.

În vârstă de 69 de ani, Iancu a fost numit în funcția de Avocatul Poporului în septembrie 2011, iar în iulie 2012 a fost demis din această funcție. Profesor de drept constituțional, fostul Avocat al Poporului a asigurat că ceea ce afirmă nu sunt vorbe „în vânt”, făcând o scurtă analiză a situației, din punct de vedere juridic.

Am să vă spun, în primul rând, că vaccinul este experimental. Nu este părerea mea, este exprimarea pe care o dau cei care l-au făcut, este experimental. Şi din punct de vedere juridic vă spun că un experiment din ăsta nu are voie să treacă spre populație.

În al doilea rând, există un text în legea 53 în care se spune că restricțiile dacă sunt valabile, și nu sunt, ar trebui să fie făcute prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern sau nu știu ce consilii sau comitete și așa mai departe. Lege. Niciuna nu este dată prin lege, decât legea 55 din 2020 care s-a dat în iarnă.

Asta însemnă că este cumplit. Pentru că toată lumea crede în ceea ce se spune, adică ceea ce spun conducătorii, și atunci apleacă capul ca întotdeauna românul și noi nu ne gândim ce spun actele normative. Constituția, nu orice fel de lege. Articolul 53, rețineți, prin lege.

În al treilea rând, există un drept la sănătate care vorbește în alineatul ultim despre măsuri de protecție a sănătății fizice și mentale. Dacă astea sunt măsuri de protecție fizice și mentale, în Constituție vorbesc eu, înseamnă că am început să aberez.

Credeți-mă că știu Constituția. Sunt profesor de Drept Constituțional la Universitatea București și știți foarte bine că nu mă apuc să vorbesc aiurea. Toate acestea elemente mă îndreaptă să cred că totul este o mascaradă în toată puterea ei”, a atras atenția fostul Avocat al Poporului.

Articolul precedentRareș Bogdan știe cine l-ar fi trădat pe Cîțu
Articolul următorOrban, despre Cîțu: „Nu-i e rușine un pic? Eu sunt de 31 de ani în PNL”