Mii de persoane au pierdut zborurile după ce zeci de curse aeriene au fost anulate în urma grevei declanșate de angajații Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, după numărul de pasageri. Membri ai echipajelor de cabină ai companiei aeriene au declanşat vineri greve în Belgia, Spania şi Portugalia, fiind nemulțumiți de salarizarea şi condiţiile de lucru, potrivit observatornews.ro.
Din acest motiv, operatorul aerian irlandez a trebuit să anuleze zeci de zboruri, mii de pasageri fiind blocaţi
Sindicatele care-i reprezintă pe membrii echipajelor de cabină Ryanair din Belgia, Spania şi Portugalia au demarat vineri de proteste care vor dura trei zile. Angajaţii din Franţa şi Italia ar urmă să înceteze lucrul în weekend, în timp ce echipajele din Spania ar urma să intre din nou în grevă în perioada 30 iunie-2 iulie. Angajaţii acuză operatorul aerian irlandez că nu respectă reglementările privitoare la salariul minim, cerând şefilor Ryanair îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
„Condiţiile sunt teribile. Un membru al echipajului de cabină nu are voie nici măcar să ia o sticlă de apă pe durata zborului”, susţine Ricardo Penarroias, preşedintele SNPVAC, sindicatul care a declanșat greva din Portugalia
Şi angajaţii de la British Airways, intenţionează să intre în grevă vara aceasta. Sindicatele piloţilor şi ale membrilor echipajelor de cabină de la Brussels Airlines, subsidiara belgiană a Lufthansa, au declarat o grevă joi, compania urmând să anuleze, în decursul a trei zile, aproximativ 60% din cele 533 de zboruri. Greva Ryanair ar putea afecta cel mai mult Belgia,unde 127 de curse aeriene de pe aeroportul Charleroi Bruxelles vor fi anulate, fiind afectaţi 21.000 de pasageri. La Lisabona au fost anulate vineri două zboruri, ambele spre Bruxelles,18 zboruri Ryanair între Bruxelles şi oraşe spaniole fiind anulate vineri şi sâmbătă, a anunţat sindicatul spaniol USO.
Creșterea inflaţiei în Europa a crescut costul vieţii, sindicatele cerând salarii mai mari. Companiile aeriene şi operatorii de aeroporturi din Europa se confruntă cu o lipsă de personal care să gestioneze fluxurile de pasageri, după creșterea cererii pentru călătorii aeriene. În zona euro, rata inflaţiei a atins nivelul record de 8,1% în luna mai, în unele ţări din Europa Centrală şi de Est depăşind un procent de 10%. Autorităţile se tem că în urma solicitărilor de majorare a salariilor s-ar putea dezvolta o spirală salarii-preţuri.