Traian Băsescu, fost președinte și actual europarlamentar, a vorbit aseară despre clauzele pe care aparent și le-au asumat guvernanții în fața autorităților de la Bruxelles pentru acordarea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit acestuia, este vorba despre o limitare a salariilor în sectorul bugetar dar și a pensiilor, pe de o parte, însă sunt și alte condiții care trebuie respectate.

Băsescu a explicat că ar exista o înțelegere între Guvern și Comisia Europeană care vizează și impozitarea clădirilor, pentru a elimina discrepanțele, despre închiderea minelor, dar și despre eliminarea factorului politic din companiile de stat, adică ceva ce ne tot promit autoritățile.

Se vizează o nedepartajare a impozitelor pe clădiri. Societățile plătesc taxe mai mari pe imobile decât oamenii. Se vizează eliminarea tuturor facilităților de reducere de TVA.

Acordul vorbește și de depolitizarea companiilor de stat și închiderea minelor. Vă spun din ce citesc din înțelegerea Guvernului cu Comisia Europeană”, a spus Băsescu, citat de Știri pe Surse.

O temă pe care însă fostul președinte o cunoaște foarte bine prin prisma experienței sale în fruntea țării este legată de reducerile salariale, însă Băsescu spune că de fapt este vorba despre o plafonare în sectorul bugetar, în condițiile în care nu poți să le iei angajaților beneficii pe care le au deja, decât „cu costuri politice foarte mari”.

Trebuie înghețate salariile și pensiile. Și mărite cele mici. Dar anvelopa salarială la bugetari trebuie înghețată. Asta a convenit Guvernul cu CE la discuțiile despre PNRR.

…Nu poți să-i spui austeritate când am avut creșteri explozive de pensii și salarii. Sunt date, nu pot fi luate înapoi decât cu costuri politice foarte mari. Soluția a fost înghețarea anvelopei salariale la nivelul 2019. Sunt condiții pentru acordarea banilor din PNRR”, a mai explicat Băsescu.

Articolul precedentReacții internaționale după deturnarea avionului la Minsk
Articolul următorIon Cristoiu: „Într-un stil strict comunist vaccinarea a devenit campanie”