Publicistul Ion Cristoiu scrie în această dimineață pe blogul său despre similitudinile dintre campaniile ordonate și dirijate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și publicitatea adusă campaniei de vaccinare din zilele noastre.

Cristoiu subliniază că, în anii de dinainte de Revoluție, unele dintre cele mai groaznice lucruri i s-au părut campaniile care se repetau anual: campania de însămînțări de primăvară, campania de însămînțări de toamnă, campania de recoltare, campania de economisire a energiei electrice, campanii de împădurire, campanii de strângere de fier vechi, campanii de promovare a „Cântării României”, dar și campaniile de pregătire a congreselor partidului.

Publicistul recunoaște că atunci, din postura de jurnalist era obligat, ca și alți colegi de breaslă, să facă o publicitate deșănțată campaniilor anuale. Nu scrie Cristoiu dacă s-a revoltat în acele vremuri, cert este că acum ar probabil are ceva pretenții de la jurnaliștii care scriu despre campania de vaccinare.

Pe vremuri bombăneam de dimineață pînă seara cînd trebuia să ne implicăm, noi, jurnaliștii într-o campanie. Acum, iată, jurnaliștii așa-zisei prese independente participă bucuroși la spectacolul publicitar numit campania de vaccinare”, scrie Cristoiu, care, cu experiența trecută, vede ceea ce se propagă astăzi în spațiul public legat de vaccinare drept acțiuni „într-un stil strict comunist”.

Vaccinarea este un moment strict medical. Ca să ne apărăm de virus ne vaccinăm. Se poate discuta dacă este bine, dacă este rău, dar oricum este un moment strict medical. Autoritățile au datoria să organizeze în așa fel vaccinarea încît oamenii să nu mai întîmpine nici o dificultate în a se vaccina, să fie convinși să se vaccineze.

Din nenorocire, într-un stil strict comunist vaccinarea a devenit campanie. Campania lui Florin Cîțu, campania partidelor de la guvernare, și, mai ales, campania lui Klaus Iohannis. Se anunță obiective răsunătoare de tipul cincinalului în patru ani și jumătate:
Pînă la data de X vom vaccina atîta.

În fiecare zi Florin Cîțu iese în public și anunță că s-a mai vaccinat un număr de persoane.
În ultima vreme, campania de vaccinare a intrat în faza de montaj literar-artistic. Miniștrii s-au dus prin țară să vaccineze sau să se vaccineze, sau să îndemne la vaccinare.

…din toate locurile unde s-au dus miniștrii televiziunile de știri au transmis despre Campania de vaccinare așa cum transmiteau pe vremuri, de pe teren, reporterii Scînteii despre Campania de însămînțare.

Campanie de partid și de stat.
Am trăit s-o văd și pe asta!
”, scrie Ion Cristoiu în această dimineață.

Articolul precedentBăsescu atrage atenția că banii prin PNRR vor veni doar cu sacrificii salariale
Articolul următorSectorul 1, sub amenințarea gunoaielor