Daniel Barbu, fost președinte al Autorității Electorale Permanente și actual candidat din partea ALDE la alegerile europarlamentare, este anchetat de procurorii anticorupție în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici. Barbu este acuzat că nu și-a fi îndeplinit obligațiile ca președinte AEP în ceea ce privește urmărirea destinației subvențiilor folosite de Drăghici după bunul plac.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), cu privire la săvârșirea infracțiunii de neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice, în sensul în care nu ar fi dispus verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli, ar fi stopat unele controale aflate în curs.

Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul unui partid, în calitate de președinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreționar, oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică. În dispozițiile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP. Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de „unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor”, nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în data de 27.02.2019 din funcția de președinte al AEP. La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”, comunică DNA.

Articolul precedentEmilia Șercan, amenințată cu moartea chiar de un polițist
Articolul următorCarmen Dan se plânge că a fost înregistrată la întâlnirea cu angajații DGA