.

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PDL Cristian Boureanu și fostul șef al Eximbank, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, au fost condamnați joi în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța.

Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 8 ani și 6 luni cu executare, Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PDL Cristian Boureanu a fost condamnat la 4 ani și 3 luni cu executare. Decizia magistraților nu este definitivă.

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PDL Cristian Boureanu și fostul șef al Eximbank, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Dascălu și administratorul unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2019, de DNA, într-un dosar privind reabilitarea căii ferate București-Constanța.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, pentru a facilita încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Ani grei de închisoare pentru trafic de influență

Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

În 15 martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka, acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA.

Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Ionuț Costea a fost vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank. Instanța Supremă a mai decis confiscarea de la Ionuț Costea a sumelor de 3.121.328,41 de lei și 1.919.900 de euro. Cristian Boureanu a fost deputat PDL în două legislaturi, 2004-2008 și 2008-2012. Instanța Supremă a mai decis confiscarea de la Cristian Boureanu a sumei de 2.111.799,71 euro.

.Marcel Ciolacu: ”Evaluarea miniștrilor se face de către premier”

Articolul precedentRAJA SA a anunțat și premiat câștigătorii concursului ”Apa este viața”
Articolul următorCum vor parlamentarii PNL să încurajeze natalitatea în România