Transportatorii români amenință că își vor înceta activitatea din cauza creșterii prețurilor combustibililor. Ei susțin că acest lucru se va întâmpla în mai puţin de două săptămâni dacă nu vor primi sprijin din partea guvernului.
În Capitală, mai bine de jumătate dintre staţiile Petrom vând litrul de diesel standard cu 8,08 lei, la stațiile Rompetrol, preţul este de 8,31 lei pentru litru de motorină standard iar în staţiile MOL litrul de motorină depăşeşte 8,30 lei. O explicaţie ar fi legată de preţul barilului, care a crescut la 120 de dolari.
Cei mai afectaţi sunt transportatorii, pentru care scumpirea motorinei înseamnă costuri mai mari între 1.300 şi 2.500 de euro pe lună, pentru un singur camion.
„30-40% din total costuri reprezintă costul cu motorina”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.
Transportatorii vor facilităţi din partea statului
Ei cer autorităţilor reducerea preţurilor prin subvenționare sau reducere de taxe şi TVA, indexarea costului carburantului în timp real, precum şi suspendarea ratelor şi a impozitelor pentru trei luni. Transportatorii spun că lanţurile de aprovizionare vor fi blocate dacă guvernul nu va lua urgent măsuri.
„La 31 martie, nu vor avea din ce să îşi plătească motorina şi pe 1 aprilie o să parcheze camioanele că nu pot să le opereze”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.
„Noi, la urma urmei, dacă tragem o linie, noi mergem pe pierdere. Şi pierderea asta nu putem să o ducem la nesfârşit. O parte din investitorii din România vor pleca pentru că nu vor mai fi competitivi din cauza transportului pe piaţa europeană „, a spus Constantin Dogărescu, FORT Brașov.
Autorităţile spaniole vor acorda transportatorilor un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, dar sindicatele sunt nemulţumite. O măsură similară a luat şi Franţa, care a alocat 400 de milioane de euro, în timp ce Italia şi Portugalia au decis reducerea preţurilor la pompă şi acordarea de bonificaţii pentru transportatori.
Jumătate din motorina care ajunge în Europa, sub formă de petrol sau produse finite, vine din Rusia. Din cele 9,6 milioane de autoturisme.
Cum vor parlamentarii PNL să încurajeze natalitatea în România